Wanneer u overweegt een hond aan te schaffen heeft u waarschijnlijk veel vragen. Willen we een reu of een teef, een volwassen hond of een pup? Welk ras vinden we mooi of willen we juist een bastaard?
Maar er zijn nog veel meer zaken waar uw goed over na moet denken, wilt u tot een goede keuze kunnen komen. De hond blijft ten slotte zo´n 10 tot 14 jaar uw verantwoordelijkheid.
OK, u heeft besloten dat u een rashond wilt. Maar welk ras moet het worden? Hieronder staan een aantal zaken die u in overweging moet nemen, wilt u een goede keus kunnen maken.
Welke karaktertrekken passen het beste bij u?
Vaak kiezen mensen in eerste instantie op uiterlijk en let men eigenlijk niet op het karakter van de hond of rasgebonden gedrag. Of willen een hond zoals die van een kennis een hond uit een film. Veel mensen hebben op deze manier een verkeerde keuze gemaakt. Honden zijn eeuwen lang gefokt, niet alleen op uiterlijk maar vooral ook om een bepaalde taak uit te voeren. Ook al worden onze honden zelden nog gebruikt voor de taak waarvoor zij oorspronkelijk gefokt werden, hun karakter is vaak nog het zelfde, dat betekend dat en Jack Russel nog graagt op kleine beestjes jaagt, een labrador geen sloot voorbij kan lopen zonder er in te springen en Border Collies graag dingen willen hoeden. Welk karakter past bij u en uw familie? Over het algemeen komen de belangrijkste karaktertrekken van de rassen in een bepaalde groep overeen. Kies eerst een rasgroep met karaktereigenschappen die bij u past: Wilt u een jachthond, een herdershond, een waakhond of een gezelschapshond?
Gezinssamenstelling
Zijn er kleine kinderen of wilt u in toekomst kinderen. Sommige rassen kunnen nou eenmaal beter overweg met kinderen dan andere. Echter speelt ook opvoeding van hond èn kind een zeer belangrijke rol.
Hondensport
Er zijn heel veel leuke activiteiten die u kunt doen. Gehoorzaamheid, obedience, behendigheid, flyball, speuren, pakwerk, jachttraining, breitensport, canicross, er is heel veel. Het ras dat u kiest moet enigszins geschikt zijn om mee te kunnen komen in de sport die u zou willen beoefenen.
Informatie
Er zijn veel boeken waar de karakters en het uiterlijk van de hondenrassen worden beschreven. Bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied kunt u de telefoonnummers van de rasverenigingen opvragen. Een rasvereniging weet vaak goed wat over het wat de leuke en minder leuke kanten van het karakter van het ras zijn. Realiseer wel dat elke hond anders is…
Hoe is uw woonsituatie?
Uiteraard is uw woonsituatie van invloed op het soort hond dat u kunt nemen. Woont u klein, maar wilt u graag een grote actieve hond, dan zult u dagelijks de hond de gelegenheid moeten geven lekker uit te rennen.
Het gaat niet alleen om de maat van de hond, sommige rassen hebben nou eenmaal veel ruimte nodig.
Wat vinden uw buren ervan, verwacht u problemen als de hond blaft? Neem dan een ras dat niet zo waaks is.
Heeft u een huurhuis dan moet u uiteraard het huurcontract bekijken of er geen clausule is die huisdieren verbiedt. Sommige rassen voelen zich uitstekend thuis in een stad, andere hebben veel ruimte nodig om zich gelukkig te voelen.
Hoeveel tijd heeft u voor de hond?
Hoeveel tijd kunt u dagelijks met uw hond wandelen? Er zijn rassen die veel beweging nodig hebben, dit staat overigens los van het formaat van het ras. Er zijn kleine actieve hondjes en grote honden die al gauw tevreden zijn met een blokje om. Bent u zelf actief of niet zo. Kies een hond die bij u past! Wilt u een actieve hond of moet hij juist relaxed zijn? In alle gevallen is het belangrijk dat er voldoende uitlaatmogelijkheden in de buurt van uw huis zijn.
Alleen thuis
Honden hebben gezelschap nodig, sommige rassen nog meer dan andere. Maar als u 8 uur per dag van huis bent, vijf dagen per week, kunt u zich afvragen of het wel eerlijk is om een hond te nemen.
Het oog wil ook wat
Hoewel het heel vaak als belangrijkst wordt gezien is het uiterlijk van de hond hier op de laatste plaats gezet. Natuurlijk speelt het een belangrijke rol, maar veel mensen gaan voorbij aan het karakter en specifieke eisen van een bepaald ras en kijken alleen naar het uiterlijk. (Dat doen we als we een partner kiezen toch ook niet…toch?)
Formaat
Heeft u voorkeur voor een bepaald formaat? Niet alleen hoe groot u woont of hoeveel u wilt wandelen is hier van belang. Persoonlijke voorkeur speelt ook mee.
Bedenk dat een grote hond meer eet en dus meer geld kost dan een kleiner ras.
Vachtlengte
Waar ook persoonlijke voorkeur meespeelt in het tot stand komen van een keuze is vachtlengte; Gladharig, kortharig, stokhaar, halflang haar, langharig, krulletjes, dreadlock of helemaal naakt, het kan allemaal. Elke vacht heeft zijn specifieke verzorging nodig, maar u kunt er van uit gaan, hoe langer de vacht hoe meer tijd u kwijt bent met verzorgen. Sommige rassen moeten een paar keer per jaar tot elke zes weken naar de trimsalon. Dit brengt extra kosten met zich mee.
Bent u erg gesteld op een schoon huis, dan zult u een hond moeten keizen die niet (veel) verhaart.
Kosten
Er zijn rassen die er veel geld kosten in de aanschaf. Sommige rasverenigingen hebben een vaste verkoopprijs. Een hond zonder stamboom kost over het algemeen minder dan een hond met stamboom. Zijn de ouders kampioenen van hun ras of in een tak van een sport betaal je ook meer. Allemaal zaken die van invloed zijn op de aanschafkosten. Echter de aanschafkosten vallen in het niet tegen de kosten van die u gaat maken tijdens de rest van het leven van de hond. Het is dus niet heel zinnig om daarop te gaan bezuinigen.
Er zijn rassen die een relatief zwakke gezondheid hebben en extra gevoelig zijn voor ziektes of blessures dat de nodige dierenartskosten met zich meebrengt. Een rasvereniging zou u hierover moeten voorlichten, zodat u dat kunt betrekken in uw keuze. Bedenk wel dat u grotendeels zelf verantwoordelijk bent voor de gezondheid van uw hond.
En verder …
Is dit uw eerste hond of weet u al veel van het opvoeden van een hond tot een fijne huisgenoot? Er zijn rassen die bekend staan als makkelijk te trainen en andere rassen vereisen een ervaren baas. Zoek uit waar u een gehoorzaamheidscursus kunt volgen en schaf boeken aan waaruit u kennis kan halen die nodig is om problemen met gedrag of gezondheid te voorkomen.
Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wilt u advies over de aanschaf van een hond? Bel of mail voor vrijblijvende informatie over het persoonlijke aankoopadvies.