Je hond kan niet goed omgaan met prikkels en je wilt hier iets aan doen.

Maar hoe pak je dat aan? Honden die angst of agressie vertonen of erg opgewonden raken bij het zien van andere honden of vreemde mensen moeten veel leren en als het ware hersocialiseren, maar dat is erg lastig als iedereen een blokje om loopt als ze je hond zien verschijnen. Of misschien durf je zelf niet meer met hem de straat op of het bos in. Hierdoor kan je hond steeds “a-socialer” worden en lastiger om mee te nemen. Of hij raakt zijn energie niet kwijt en wordt steeds drukker en drukker waardoor hij nog minder vaak mag wandelen. Een negatieve spiraal is ontstaan.

Samen leren samen leven

Voor honden met gedragsproblemen zijn de sociale wandelingen ideaal! Je gaat samen met een gedragstherapeut wandelen in het bos in een kleine groep honden en eigenaren. Je hond leert hoe hij samen kan oplopen met andere honden zonder agressie of opwinding. Dit gaat in een groep waarin je met elkaar samen oploopt veel makkelijker dan honden die je op de wandeling tegenkomt. Ze hebben langer de tijd om elkaar te leren kennen, te communiceren en te oefenen. Er passeren mountainbikers, wandelaars en hardlopers en je hond kan leren deze met rust te laten, of, als hij angstig is, dat deze mensen niet bedreigend zijn.

Maar niet alleen de hond leert, het belangrijkste is dat jij iets opsteekt van de wandelingen.

Je leert de lichaamstaal van je hond herkennen en daar op anticiperen zodat uitvallen voorkomen kunnen worden. Je leert hoe je hem kunt begeleiden, zodat hij kan leren omgaan met de diverse prikkels. Je leert je zelf ontspannen en leiderschap te tonen, zodat je rust kunt overbrengen op je hond.

Geen symptoombestijding!

We starten altijd eerst met een uitgebreid 1-op-1 gedragsconsult. Voor het beste resultaat is het namelijk van belang om de oorzaken van het probleemgedrag te achterhalen, zodat je niet blijft steken in symptoombestrijding. De oorzaken lopen uiteen van traumatische ervaringen, onvoldoende socialisatie, hormonale problemen, jeudig enthousiasme en lichamelijke ongemakken. Zelfs een voedselallergie of verlatingsangst kan er voor zorgen dat je hond niet lekker in zijn vel zit en daardoor prikkelbaar is en niet met situaties overweg kan je op de wandeling tegenkomt.

Om een goed beeld van de hond te krijgen en het probleem zo holistisch mogelijk aan te pakken, krijg je een uitgebreid intakeformulier dat je voor de eerste afspraak invult. Hierop kun je alle achtergrondinformatie over de hond kwijt.

We gaan het gedrag van de hond observeren tijdens een wandeling met prikkels, hoe je met hem omgaat en wat hij nodig heeft om te leren ontspannen te wandelen.

In dit gedragsconsult leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om jouw hond goed te kunnen begeleiden op de wandelingen; Je leert de subtiele stresssignalen herkennen van je hond, je leert hoe je bepaalde commando’s kan aanleren bij je hond, je leert hoe je uitvallen kunt voorkomen en wat jouw hond nodig heeft om zijn gedrag duurzaam te veranderen. Na deze privéles / gedragsconsult kun je meelopen in de groepen.

Het doel is dat je weer gaat genieten van de wandelingen met je hond!

De garantie dat je hond los kan lopen tussen de andere honden is niet te geven, dat is van een aantal factoren afhankelijk die individueel bekeken zullen worden. Maar aan de lijn lopen zonder uitvallen is met de juiste begeleiding goed haalbaar. Hierdoor ga je vaker met de hond op stap en wordt de negatieve spiraal doorbroken.
De wandelingen zijn een hele leuke manier om meer te leren over je hond, maar ook een leuke manier om met je hond aan het werk te zijn: tijdens de wandeling doen we oefeningen zoals Komen op verzoek, Speuren, Balans en Coördinatie en Omgaan met afleiding (joggers, passanten, paarden).

Locatie en kosten

De groepswandelingen vinden plaats in Ede, op een relatief rustige plek.
Er zijn gemiddeld zo’n 3 wandelingen per week, meestal op woensdag, vrijdag en/of zaterdag. Je kunt elke week meedoen, maar minder frequent kan ook. Je geeft per maand op welke dagen je mee doet, je zit niet vast aan een vaste dag.
Het gedragsconsult van 1 tot 1,5 uur (inclusief intake en administratiekosten) met een strippenkaart voor de eerste 4 lessen kost 210,-
Daarna kun je losse lessen of strippenkaarten kopen. Een strippenkaart van 4 lessen kost 72,-.

Deelnemers over hun ervaringen met de Sociale Wandelingen

Wall of Fame

Een greep uit de honderden (oud-) deelnemers aan de Sociale Wandelingen.

Ridgeback
Ridgeback
Briard
Kruising Waterhond
Briard
Ruwharige Teckel
Cairn Terrier