De Labrador Retriever is het populairste hondenras in Nederland. Ze zijn vooral populair vanwege hun lieve karakter, en dat zij de naam hebben goed overweg te kunnen met kinderen. Beslist.nl zocht uit welke hondenrassen gemiddeld vaker voorkomen in de verschillende provincies in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat grote hondenrassen, zoals bijvoorbeeld de Rottweiler vooral zijn te vinden “in de provincie”. De Berner Sennenhond, ook geen kleintje, ziet men vaker in Groningen, Overijssel en Limburg. Hondenliefhebbers in Drenthe, Flevoland en Zeeland vallen vooral voor de charmes van de Duitse Herder.

Kleinere hondjes komen vaker voor in de grote steden; zo is de Chihuahua populair in Zuid-Holland, waar het kleine schoothondje vooral vaak voorkomt in Den Haag en Rotterdam. Ook de Franse Bulldog en de Shih Tzu zijn goed vertegenwoordigd in de grote steden. In onze hoofdstad is de Jack Russel Terriër de favoriet van de hondenbaasjes.

Een ander opvallend gegeven uit het onderzoek is dat de Friese Stabij nog altijd populair is in Friesland. De Stabij is een jachthondje dat oorspronkelijk uit die provincie komt en komt gemiddeld vaker voor in Friesland dan in andere provincies. Verder valt het op dat in bepaalde steden, zoals Groningen, Leiden, Utrecht en Maastricht, aanzienlijk minder honden leven dan in andere steden. Waarschijnlijk komt dit doordat het typische studentensteden zijn.
Stadsmensen lijken zich daarnaast maar weinig aan te trekken van hoge hondenbelastingen. Zo zijn er in Den Haag en Rotterdam, ondanks de relatief hoge hondenbelasting, bovengemiddeld veel honden te vinden.

Wil je weten welke hondenrassen populair zijn in jouw provincie? Bekijk dan deze poster met de populairste hondenrassen die beslist.nl ontwikkelde.