Je hebt besloten dat je een hond wilt. Wellicht na jaren debatteren of in een plotselinge opwelling. Hoe dan ook, wanneer je een hond wil, moet je een aantal keuzes maken. Willen we een rashond of een kruising; willen we een reu of een teef; wordt het een pup of toch liever een volwassen exemplaar die zijn wilde haren al kwijt is?

Je wilt een puppy
Stel, je kiest ervoor een pup te nemen. Je hebt tijd en zin op zo’n klein ding op te voeden, zindelijk te maken en te begeleiden tot een stabiele volwassen hond. Dan sta je voor de keus of je een rashond met stamboom wilt, een stamboomloze hond of een kruising.

Rashond
Als je een rashond wilt, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met de rasvereniging van het betreffende ras. De adressen vind je op de site www.raadvanbeheer.nl. Maar voor het zover is moet je waarschijnlijk nog beslissen wát voor een ras je wilt. Hiervoor zijn diverse manieren om daar achter te komen. Rasbeschrijvingen lezen, hondenshows bezoeken, praten met kenners van het ras. Er zijn zelfs online testen die je kunt doen.

Rasloos, kruising of bastaard
Wil je een kruising of een rasloze pup, dan moet je je heel goed oriënteren. Er is namelijk nauwelijks controle op mensen die rasloze (of stamboomloze) honden fokken. Het is dus wat lastiger te bepalen of dit betrouwbare fokkers zijn. Wellicht kan je dierenarts je helpen aan een vertrouwd adres. Vraag rond in je omgeving. En, heel verstandig, als je een fokker op het oog hebt, zoek op internet naar recensies. Het komt voor dat mensen een zieke pup kopen en pas achteraf er achterkomen dat het internet vol staat met verhalen over deze malafide fokker. Kijk ook op fairpup.nl.

Waar koop ik een gezonde pup?
Er zijn een aantal kanalen om een puppy aan te schaffen. Ongetwijfeld ken je de horrorverhalen van zieke pups en uitgeputte fokteven die bij broodfokkers uitgebuit worden. Voorzichtigheid en een gezond verstand is dus geen overbodige luxe als je op zoek bent naar een leuke, gezonde pup. Broodfokkers hebben honden op voorraad, dit kan erg verleidelijk zijn, omdat je liever vandaag dan morgen een pup wilt hebben. Mensen, alstublieft, trap niet in deze valkuil! Heb geduld! Wacht liever nog een aantal weken/maanden totdat je een pup vindt die gezond is en in huis opgegroeid. Ga ook niet “alleen even kijken” … voor je het weet val je toch voor zo’n zielig hondje die je wilt “redden”. Je haalt je een hoop ellende en verdriet mee op de hals en erger: het houdt de broodfok in stand! Niet doen dus!

(Rashonden)fokker / hobbyfokker
Een goede fokker herken je als volgt:
Er wordt maar één ras gefokt (soms twee, maar niet meer!). Er zijn slechts af en toe nestjes. De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving grootgebracht, niet in een kennel of een schuur (zo ’n zogenaamde “gezonde boerderijhond”). De teef en haar pups mag je in hun eigen omgeving bekijken. Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit. De honden begroeten de fokker enthousiast en ze zijn ook in jou geïnteresseerd. De pups kruipen niet weg voor je en onderzoeken hun omgeving. De fokker stelt allerlei vragen aan jou over je leefsituatie en geeft de pup niet zo maar aan je mee. Hij wil ten slotte het beste voor zijn pups! De pup is minstens 7 weken oud voordat hij met je mee mag. Hij is dan ontwormd en gechipt en minimaal 1 keer ingeënt.

Grote fokker
Grote, commerciële fokbedrijven kun je herkennen doordat zij meerdere rashonden of kruisingen (bijvoorbeeld boomerhondjes) aanbieden. Vaak zijn dit de populaire rassen. De teven zijn in bezit van de fokker en je kunt de teef samen met de pups zien. Men heeft het hele jaar door pups. De honden worden in kennels gehouden en niet in huiselijke kring groot gebracht.

Handelaar
Hondenhandelaren kopen honden en pups op en verkopen ze door. De fokker en de ouders van de pup zijn meestal onbekend. Veel pups komen uit Oostbloklanden waar zij in erbarmelijke omstandigheden gefokt en verhandeld worden. Je herkent een handelaar aan het feit dat je de moederhond niet samen met de pups kunt bezichtigen (vaak heeft men hiervoor een smoesje: de teef is overleden. De teef is van mijn dochter, maar die is even weg). Vaak zijn er meerdere rassen aanwezig. Men heeft het hele jaar door pups.

Dierenwinkel
Er zijn dierenwinkels die puppies verkopen. Vaak zijn deze honden ingekocht bij grote fokkers of hondenhandelaren. De gevaren zijn dus hetzelfde; je loopt het risico een ongezonde, ongesocialiseerde pup te kopen.

Aankoopadvies
Neem geen overhaaste beslissing; wat is nou een maandje op 10 jaar (een hond leeft 9 tot 14 jaar)? Weet je nog hoelang je bezig was om een auto te kiezen of je mobiele telefoon? Een hond blijft nog veel langer bij je, is het dan ook geen zaak om daar over goed na te denken?
Een overhaaste beslissing kan nare gevolgen hebben en vaak trekt de hond dan aan het kortste eind.