Mijn visie

Ik geloof dat iedereen kan leren hoe hij zijn hond kan opvoeden, trainen en begeleiden zodat zij fijn kunnen samen-leven.

Ik geloof dat er geen pijn of angst of intimidatie nodig is om een te hond te trainen, begeleiden en opvoeden. Ook honden met probleemgedrag kun je helpen zonder gebruik te maken van pijn of angst.

Ik geloof dat als je een hond neemt, je de verantwoordelijkheid hebt dat je zo goed als mogelijk tegemoet moet komen aan zijn natuurlijke basisbehoeften. Als je weet wat die basisbehoeften zijn en je biedt dit aan aan je hond, dan ontstaat er een werkelijk een fijn samen-leven.

“Honden kunnen geweldige leermeesters zijn; Je kan zo veel te weten komen over jezelf. Wat je valkuilen zijn, je talenten, hoe je communiceert en hoe je in relaties staat.
Ik wil mensen graag laten zien dat je door je bewust te zijn van je omgang met je hond, je niet alleen de relatie met je hond kunt verbeteren, maar ook andere aspecten van je leven.”
Alexandra Wilkinson

Mijn opleiding

Ik heb Diermanagement gestudeerd aan het Van Hall Instituut te Leeuwarden en daarna mijn onderwijsbevoegdheid (Biologie) gehaald aan de Hogeschool van Rotterdam.  Hierdoor weet ik niet alleen hoe dieren leren, maar ook hoe mensen zich informatie en vaardigheden eigen maken.

Ik ben gediplomeerd gedragstherapeut voor honden. Hiervoor heb ik de opleiding gevolgd aan het Van Hall Instituut en Dogvision. In 2006 heb ik het diploma Gedragstherapeut voor Honden mogen ontvangen.

Ik ben gecertificeerd Intuïtief Coach (IMC Mensontwikkeling). In deze opleiding wordt gewerkt met een combinatie van Westerse en Oosterse denkwijzen.
Ik kan werken vanuit een grondhouding van openheid, respect en mededogen en heb kennis van verschillende coachstijlen, gesprekstechnieken en diverse energetische methodieken en technieken.

Ik ben nooit uitgeleerd en heb vele bijscholingen en cursussen gevolgd (een investering die al de €25.000 is gepasseerd) en zal mij ook blijven bijscholen om op de hoogte te blijven van nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en nieuwe methodieken op het gebied van hondentraining en -gedrag en het coachen en begeleiden van mensen.

Mijn ervaring

Ik heb meerdere honden gehad die ergens in hun leven om verschillende redenen reactief werden en ging uitvallen naar mensen of honden. Ik weet dus hoe het voelt om met een blaffende hond over straat te lopen waarbij je het idee hebt dat iedereen naar je kijkt en denkt …(vul hier je favoriete, niet vriendelijke gedachte in).

Ik heb jaren studie gedaan naar de beste methodes, en uitgeprobeerd. Van het trainen met een clicker & koekjes tot en met harde fysieke (slipketting-)correcties aan toe (tot mijn grote spijt, ik weet nu beter).

Ik leer nog steeds bij, door het volgen van trainingen, seminars, maar misschien nog wel het meeste van mijn cursisten en hun honden. Want elke baas-hond combinatie is uniek en vraagt om zijn eigen aanpak.

Ik heb in de loop van de jaren een methode ontwikkeld die reactieve honden in staat stelt om mee te doen in groepslessen. Hierin kunnen zij in praktijkgerichte situaties leren omgaan met de prikkels die zij zo moeilijk vinden.

Naast mijn werk in mijn eigen praktijk ben ik ruim 9 jaar als docent Gedrag en Leerprincipes verbonden geweest aan  O&O, de Nederlandse vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -training. Hier kan men terecht als men zich wil verdiepen in hondengedrag en opgeleid wil worden tot Kynologisch Instructeur.

Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden

Het beroep van gedragstherapeut voor honden kent nog geen wettelijke bescherming; iedereen mag zich zo noemen. Titels die ook wel gebruikt worden zijn: Gedragsbegeleider voor honden, Hondenfluisteraar, Kynologisch Gedragstherapeut. Geen van deze titels zijn beschermd en geven dus geen garantie over de gevolgde opleidingen en bijscholingen van deze personen.

Een goede gedragstherapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. NVGH-gedragstherapeuten hebben een door de NVGH erkende en gecertificeerde opleiding gevolgd en zijn gediplomeerd. Zij houden hun vakkennis up-to-date, voldoen aan de door de NVGH gestelde eisen en conformeren zich aan de gedragscode.

Kennis

Liefde

Geduld

“Alexandra kan als geen ander wetenschappelijke kennis omvormen tot praktische handvatten voor eigenaren. De aanbeveling wordt op een prettige manier uitgelegd en sluit aan bij de motivatie van de hond en vooral van de eigenaar. Een fijne manier om een goed resultaat te bereiken.
Yvonne Bonnet, KYNOLOGISCH GEDRAGSTHERAPEUT
“Alexandra is vriendelijk, doortastend en kundig als gedragstherapeut. Zij probeert de eigenaar zo goed mogelijk uit te leggen waarom een hond iets doet. Ik vind de samenwerking zeer prettig en leerzaam.”
Majori Meijer , KYNOLOGISCH GEDRAGSTHERAPEUT BIJ DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM
“No nonsense, betrokken en persoonlijk zijn enkele eigenschappen die Alexandra omschrijven. Met een warm hart voor zowel hond als baasje, weet zij voor elk probleem een passende oplossing te vinden. Alexandra is een professional binnen haar vakgebied, en weet met kleine stapjes grote veranderingen teweeg te brengen.”
Jessica Leijgraaff, COACH – TRAINER – MEDIATOR/ AUTEUR: IK HEB ER TABAK VAN!
“In verband met de grote drukte op onze hondenschool, verwijs ik voor de gedragsproblematiek rond honden graag door naar Alexandra Wilkinson. Zij is een fijne, gekwalificeerde en professionele collega, aangesloten bij de beroepsvereniging Alpha.”
Jolein van Weperen, AUTEUR: 'LUISTEREN IS LEUK' EN EIGENAAR HONDENSCHOOL DE LAAR
“Alexandra is een zeer gedreven professionele hondengedragstherapeut en trainer van honden. De samenwerking was altijd goed en opbouwend. “
Mary Bronkhorst , HONDENGEDRAGSTHERAPEUT EN INSTRUCTEUR PERRO HONDENEXPERTS