Een van de leukste dingen van het krijgen van een nieuwe pup is shoppen voor zijn benodigdheden! Een halsbandje, een mooie riem, een lekker mandje, speeltje en kluifjes.
Er is echter één ding wat je niet hoeft te kopen… een voerbak.

Zoals ik in dit eerder geplaatste artikel beschrijf, is de manier waarop je hond zijn voedsel krijgt van invloed op zijn gedrag. Van oorsprong moesten de honden moeite doen om aan hun eten te komen. Ze scharrelden hun kostje bij elkaar gedurende de dag. Wij hebben die activiteit gereduceerd tot 30 seconden, tweemaal per dag, door het voer in een voerbak te storten. Je kunt je voorstellen dat “gat” in hun dagbesteding dan opgevuld moet gaan worden. En als je dat aan je hond over laat, dan kan het wel eens zijn dat zijn nieuwe gevonden hobby jou helemaal niet aanstaat, zoals binnenhuisarchitectuur “Puppystyle” of tuinieren voor honden met “groene poten”.

Dit is een zogenaamde ‘Antischrokbak’. Doordat er allerlei obstakels zijn, doet de hond langer over zijn maaltijd. Dit voorkomt schrokken, verslikken en winderigheid.

Er zijn allerlei voerballen en -speeltjes te koop die je kunt gebruiken om je hond zijn dagelijkse portie brokken te verstrekken. Speeltjes met een grote opening, zoals bijvoorbeeld een Kong, zijn geschikt voor nat voer of diepvriesvlees. Op die manier is je hond veel langer bezig met zijn maaltijd waardoor hij veel verzadigder is. En dit resulteert dan weer in minder ongewenst gedrag.

 

Op de website van Hersenwerk Voor Honden kun je ideeën op doen om zelf (van afval) uitdagend speelgoed voor je hond te maken. Soms kan zoiets simpels als zijn maaltijd in een lege frisdrankfles doen al voor minutenlang plezier zorgen.
Maar het kan nog makkelijker: Als je een tuin hebt, strooi dan zijn brokken uit en laat hem lekker zoeken!
Afwisseling is hierin natuurlijk helemaal fantastisch; wissel elke dag van voermethode en je blijft je hond prikkelen en stimuleren.

Heb je al een voerbak gekocht? Doe je hond een lol; zet er een plantje in! 😉