Een hond die trekt aan de lijn is erg hinderlijk. Dat voortdurend getrek aan je arm is lastig, vermoeiend en het kan enorm frustrerend zijn als je hond maar niet wil snappen dat je het vervelend vind. Ondanks alles wat je probeert, wil het maar niet tot hem doordringen dat je wilt dat hij aan een slappe lijn lekker met je meewandelt. Hierdoor ga je steeds meer tegen de wandelingen opzien en deze worden steeds korter en minder frequent. Het kan zelfs zijn dat je hond nog meer gaat trekken, omdat hij nu zijn energie niet genoeg kwijt kan. Er is een negatieve spiraal ontstaan.

Gezondheidsproblemen

Behalve dat het vervelend is, kan een trekkende hond blessures geven, bij de baas (een slijmbeursontsteking komt vaak voor, maar ook valpartijen) én bij de hond. Zo kan het bij de hond leiden tot oogproblemen, kan de luchtpijp beschadigen en volgens gerespecteerd dierenarts en schildklierexpert Dr. Jean Dodds en vele anderen kan ook de schildklier die zich bevind in de keelstreek beschadigd raken, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Gedragsproblemen

Naast allerlei gezondheidsrisico’s is er ook een verhoogde kans op gedragsproblemen. Trekken aan de lijn kan tot gevolg hebben dat de hond gaat uitvallen naar andere honden, fietsers en zelfs voorbijgangers. Andere honden kunnen ook negatief reageren op een trekkende hond, die ziet er in hun ogen bedreigend uit, helemaal als hij ook nog een hijgend en gorgelend geluid maakt doordat zijn keel wordt dicht geknepen.
Hier is een uitstekend artikel over de nadelen van halsbanden en lijncorrecties, voordelen van tuigen en de mythes die er over verteld worden.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor eigenaren die tijd en aandacht hebben voor hun hond en niet op zoek zijn naar een “quick fix”, een lapmiddel. Er zijn allerlei redenen waarom honden trekken aan de lijn. Om de hond te leren rustig te lopen aan de lijn is het van belang om de oorzaak van het trekken op te sporen. Bijvoorbeeld, een hond die te weinig beweging krijgt, kun je gaan trainen tot je een ons weegt, maar dat zal onvoldoende resultaat opleveren. Minimaal een half uur per dag los lopen is een must, maar er zijn veel honden(rassen) voor wie dit niet voldoende is. Voor honden die niet los kunnen lopen, moet gekeken worden naar een alternatief, zoals een lange lijn, een omheind terrein of desnoods naast de fiets lopen. Honden uit ‘werklijnen’ moeten daarnaast ook mentaal uitgedaagd worden, door bijvoorbeeld neuswerk, kunstjes aanleren of hersenwerk.

Geen trucjes, maar een duurzame oplossing!

Waarom jouw hond trekt aan de lijn kan diverse oorzaken hebben. Er zijn honden die trekken aan de lijn, omdat de relatie met de baas verstoord is geraakt. Bij zo’n hond ga je werken aan het bouwen van een goede relatie. Honden die trekken omdat zijn buiten bang zijn voor verkeer, zullen eerst moeten leren dat ze niet bang hoeven te zijn. Of wellicht heeft jouw hond toen hij klein was veel succes gehad met het trekken aan de lijn, omdat je toen er niet bewust mee bezig was. Door de oorzaak van het probleem te achterhalen is er een grotere kans op succes. Een vragenlijst die je invult voor aanvang van de cursus, kan inzicht geven in de oorzaak van het probleem. In de cursus wordt vervolgens het trekken bij de basis aangepakt, wij leveren maatwerk. De cursus bestaat uit 3 lessen van 1 uur. De lessen worden gegeven in Ede, maar kunnen op verzoek ook plaatsvinden bij jouw thuis, in je eigen omgeving.

No pain, lost of gain! 🙂

Het gebruik van slip- en prikbanden is uitgesloten. Voor sterke honden hebben we andere oplossingen, met minder kans op negatieve bijwerkingen.

Kosten

Woon je in de gemeente Venray, dan kost de cursus 257,-. Daarbuiten komen er reiskosten bij (40 cent per kilometer).

Ervaringen van cursisten

Marloes de Vries, Eigenaar van Pippa, een jonge, enthousiaste labrador:

“Onze 8 maanden oude labrador had de basiscommando’s redelijk onder controle, maar we bleven last houden met trekken aan de lijn en opspringen tegen mensen. Alexandra heeft ons in zeer korte tijd erg veel nuttige tips gegeven. Op een uiterst kalme manier hebben we in de praktijk situaties geoefend. We waren de wanhoop redelijk nabij, maar na drie zaterdagen kunnen wij weer op een fijne manier met onze hond aan de lijn wandelen. Echt heel erg bijzonder en we zijn Alexandra zeer dankbaar!”

Annemarie, Eigenaar van kruising Hollandse Herder Jip:

“Samen met Jip, kruising Hollandse herder van 8 maanden, heb ik twee sessies gevolgd in het kader van “wandelen aan de lijn zonder trekken”. Ondanks dat ik het idee had al veel te weten over hondengedrag heeft Alexandra mij meerdere nieuwe inzichten gegeven. Bijvoorbeeld dat Jip niet trekt uit enthousiasme maar juist omdat ze de prikkels erg spannend vind. En als je dit gedrag laat voortbestaan deze spanning zich steeds meer opbouwt. Met als risico dat je een hond krijgt die uitvalt naar andere honden. Na 2 sessies bij Alexandra heb ik voldoende handvaten en inzichten om het gedrag van Jip om te buigen. Ik kan Alexandra dus zeker aanraden, ze is rustig, duidelijk en neemt alle tijd om je dingen duidelijk te maken. Je oefent meteen in de praktijk en dat is ook heel prettig want je kunt iets begrijpen maar toepassen is vaak minder gemakkelijk. Het prettige is dat je je hond niet iets afleert (dus corrigeert) maar dat je je hond iets gaat aanleren. Hierdoor is het ook heel leuk om te doen, zowel voor de baas als voor de hond!”

Aanbevolen artikelen

Hond in BAT??

2017|0 Comments

In 2012 had ik het genoegen om Grisha Stewart voorafgaand aan het seminar dat zij zou geven te interviewen. Ik vroeg haar naar de methode die zij ontwikkeld heeft om angstige en agressieve honden te