Honden hebben een gevoelige leerperiode tijdens het vroege leven. De leefomstandigheden gedurende deze tijd kunnen belangrijke gevolgen hebben voor het gedrag op latere leeftijd. Recent is er een onderzoek gedaan naar de effecten van de kennelomgeving tijdens het vroege leven. Hierbij zijn de temperamenten van puppy’s die binnenshuis gehouden werden, in het huis van de fokker, vergeleken met die buiten in kennels gehouden werden en met beperkt menselijk contact.

De studie werd uitgevoerd met 264 puppy’s uit 44 nesten van 21 rassen. Hiervan werden 160 puppy’s grootgebracht in indoor kennels en 104 in outdoor kennels. De zogenaamde PAT-test (Puppy Aptitude Testing) is gebruikt om het temperament van een puppy te meten op een leeftijd van zeven of acht weken.

Wat bleek, puppy’s die bij de fokker in een kennel zijn grootgebracht, vertoonden een verhoogde neiging tot onderdanig gedrag, een groter risico op agressie door angst en een verminderd vermogen om met nieuwe omstandigheden om te gaan.

Hondenfokkers doen er dus goed aan om de pups een verrijkte omgeving aan te bieden om het risico op gedragsproblemen bij volwassen honden te verminderen.
En pupkopers doen er goed aan om een pup te kiezen die in huis bij de fokker grootgebracht is.

Het hele artikel kan je hier lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159119301613