Kinderen en honden kunnen heel leuk zijn samen, echt dikke maatjes die dol zijn op elkaar. En wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het hebben van en zorgen voor een huisdier heel goed is voor de ontwikkeling van een kind… …Maar, helaas zijn kinderen ook vaak het slachtoffer van hondenbeten. Er zijn dus duidelijke regels nodig voor een goede omgang tussen hond en kind:

☺ Kinderen mogen de hond niet benaderen als hij slaapt of in zijn mand ligt.

☺ Het kind de hond niet laten commanderen.

☺ Het kind leren dat hij niet naar de hond toeloopt, maar de hond naar hem toeroept.

☺ Het kind nooit op de hond laten klimmen, zitten, hangen, enz.

☺ Kinderen kunnen een hond niet alleen uitlaten, ook al is de eigen hond erg lief. Bij een confrontatie met een andere hond loopt het kind het risico ertussen te komen en te worden gebeten.

☺ Laat kinderen geen vreemde honden aaien zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.

☺ Leer kinderen dat ze geen speelgoed van de hond afpakken.

☺ Leer honden om niet achter kinderen aan te rennen en vice versa.

☺ Kinderen moeten leren dat ook honden angst en pijn kunnen ervaren.

☺ Zorg dat de hond het kind leuk vindt. Doe dus samen leuke, verantwoorde spelletjes, laat het kind de hond voeren of af en toe een snoepje geven.

☺ Kinderen en honden zijn een hele leuke combinatie, maar het gaat niet zomaar. Aan deze relatie moet, zoals elke relatie gewerkt worden.

Wat zijn uw ervaringen met kinderen en honden (positieve en negatieve). Tegen welke problemen liep u aan? Welke tips wilt u ouders mee geven? Laat uw ervaringen hier achter!

Minder Hondenbeten