We vinden het allemaal heerlijk om onze honden te kussen en te knuffelen en als hij iets braaf heeft gedaan denken we hem te belonen met een fijne aai over zijn kop…

… maar wat vinden de honden er zelf van?

Als men honden flimt terwijl ze geknuffeld/kust/aait worden, is bij het terugkijken van het filmpje vaak te zien dat de hond stresssignalen laat zien. Stresssignalen zijn uittingen van stress, bekende stresssingnalen zijn: bek aflikken, tongelen (puntje van de tong uitsteken), wegkijken, gapen, oogwit is zichtbaar, voorpoot optillen en hijgen. Van een hond die deze stresssignalen laat zien, kan men zich dus afvragen of hij het wel naar zijn zin heeft op dat moment.

Gelukkig ondergaan de meeste honden onze affectieve uitingen gelaten, ze hebben geleerd dat we er geen kwaad mee bedoelen. En heel veel honden vinden het wel lekker om geaaid en geknuffeld te worden. Maar houdt het in gedachten als u uw hond wilt belonen, wellicht is hij veel blijer met een kriebel over zijn borst of een weggegooide bal. Wanneer honden stresssingnalen vertonen als ze door kinderen geaaid of geknuffeld worden is het raadzaam om in te grijpen om bijtincidenten te voorkomen.

————————————————————————————————————–

Vraag en antwoord

Monique Groot uit B. heeft de volgende vraag:

Onze pup van bijna 4 maanden kan niet begroeten zonder in de handen te bijten. Ze bijt niet door maar het doet wel pijn. We hebben alle tips die te vinden zijn al geprobeerd, niets werkt afdoende. Ze bijt niet op de meubels en heeft genoeg speelgoed. Het gaat mis bij begroeting na de nacht (door ons), bij wandelen buiten als iemand ‘r wil aaien, of bijv als er iemand aan de deur/binnenkomt.
Graag wil ik hulp hierbij ondanks dat iedereen zegt dat het erbij hoort en het vanzelf overgaat. Ik vind het gewoon niet prettig.

Met vriendelijke groeten,
Monique Groot


Beste Monique,

Je vertelt dat je pup in handen bijt als zij geaaid wordt en je wilt hulp bij het oplossen er van.
Veel honden vinden het niet fijn om geaaid te worden, maar leren het ondergaan of gaan het wel lekker vinden.
Ook zijn er honden, vooral pups, die aaien als een uitnodiging tot spel zien en tja, honden gebruiken hun bek met bij het spelen.
Prima als ze met elkaar spelen, maar bij mensen ongewenst, zoals je heel terecht aangeeft.

Ik kan helaas niet bij je langskomen, je woont te ver weg, dus als je een graag een goed advies op maat wilt, raad ik je aan om een gedragsdeskundige bij jou in de buurt te zoeken.

Ik kan je nu alleen een “veilig” advies geven:
Helemaal vanzelf over gaat het bijten niet. Mensen denken dat vaak, maar als iedereen gewoon op dezelfde manier blijft reageren op de pup, dan blijft de pup hiermee doorgaan.
Wat je vaak ziet is dat mensen het op den duur zat worden en dus de pup niet meer aaien of heel boos worden, of de pup gaan negeren. Hierdoor stopt de pup met het bijtgedrag, maar je ziet, dat is dus niet “vanzelf”.

Niet meer aaien en opstaan en weglopen als hij bijt, is waarschijnlijk de beste optie voor jou. Boos worden heeft vaak een averechts effect, het verhoogd alleen maar de agressie bij de hond.
Vraag je af waarom je je hond aait. Omdat je dat zelf fijn vind, of omdat je de hond er mee wil belonen? In het eerste geval: niet meer doen dus voorlopig. In het tweede geval: Ga op zoek naar andere manieren van belonen. Laat ook andere mensen haar niet aaien, dat is nergens voor nodig.

Ik hoop dat je je realiseert dat dit advies nooit van de kwaliteit is die ik zou kunnen leveren als ik persoonlijk jou zou spreken en de hond zou zien. Maar dit is een veilige methode die goed werkt, dus hopelijk ook voor jou en Gaya.

Zie je binnen korte tijd geen verbetering, zoek dan snel hulp bij jou in de buurt.

Veel succes met Gaya!

Vriendelijke groeten,
Alexandra Wilkinson


Beste Alexandra,

Nog maar 3 dagen geleden….. ik kan het bijna niet geloven maar er loopt hier een ander hondje ! of in ieder geval zo lijkt het wel.
Het gaat nu fantastisch. We zijn direct begonnen met niet meer d’r koppie te aaien. Als er iemand binnen komt laat 1 van ons haar zitten en blijft bij haar, dan is ze gelijk rustiger. Als ze echt rustig is geworden kan het bezoek haar nu makkelijk aaien (over de rug, op ons verzoek).
Bij ons zelf gaat het nu ook veel beter en ze bijt nauwelijks nog.

Ongelooflijk.

Erg bedankt voor de tip !!
Monique Groot