Lichaamsbeweging en hersenwerk – Moe, maar voldaan

Honden hebben elke dag beweging nodig. De een wat meer dan de ander, maar allemaal hebben ze behoefte aan fysieke, maar ook mentale activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat honden gemiddeld veel te weinig beweging krijgen. Dit kan verveling, gedragsproblemen en welzijnsaantasting tot gevolg hebben. Honden vinden het heerlijk om met je bezig te zijn! Gun jouw hond dagelijkse activiteiten. Voor honden die overprikkeld zijn kies bij voorkeur je rustige activiteiten, zoals hersenwerk!

 1. Laat hem werken voor zijn voer
  Geef de hond niet zijn voer in een voerbak. Verstop het in de tuin, strooi het uit in het gras, stop het in een voerbal, verstop het in een oude spijkerbroek. Wissel af!
 2. Passende wandelingen
  Je hoort vaak dat bij jonge honden de wandeling niet meer dan 5 minuten per maand leeftijd mag duren. Dit is een richtlijn. Voor sommige honden is dit niet voldoende. Rechtlijnige beweging (dus geen wild spel) kan geen kwaad en kun je rustig gaan opbouwen naar maximaal een uur. Daarnaast geldt deze 5-minuten-regel per wandeling; Maak een extra wandeling als je merkt dat je hond dat nodig heeft.
 3. Loop niet elke keer dezelfde route
  Afwisseling maakt het interessant. (Tenzij je hond snel overprikkeld of onzeker is, dan loop je juist voorspelbare routes, dit geeft de hond houvast.)
 4. Loslopen
  Wandel minimaal één keer per dag op een plek waar de hond veilig los kan rennen. Kan je hond niet los, wandel dan met een lange lijn zodat hij meer bewegingsvrijheid heeft. Maak gebruik van de mogelijkheden van de omgeving; over een sloot of hekje springen, over boomstam lopen, slalom tussen paaltjes, brokjes verstoppen in een boomstam etc.
 5. Snuffelwandeling
  Gebruik een lange lijn (3 meter is ideaal) en laat de hond zo veel mogelijk snuffelen. Laat de hond zo veel mogelijk snuffelen. Sta stil als hij snuffelt, geef hem de kans om de wereld op zijn manier te verkennen.
 6. Rondje hardlopen
  Oefen dit eerst rustig en bouw het op. Een heupgordel met een elastieken lijn is het meest comfortabel voor beide partijen. Loop niet bij temperaturen boven de 20 graden.
 7. Fietsen
  Uiteraard leer je dit stapsgewijs aan en bouw je de tijd op. Richtlijn: 2 minuten per maand leeftijd met het maximum van een half uur. Laat de hond draven, niet galopperen, dit is extra belastend voor zijn lijf. En nooit fietsen als het warmer is dan 20 graden. Voor de veiligheid gebruik je een stang voor aan de fiets, zodat je twee handen aan je stuur kunt houden.
 8. Apporteren
  Je gooit een bal weg en je hond haalt hem op. Doe dit echter slechts enkele malen! Te veel achter een bal aanjakkeren veroorzaakt onnodig veel opwinding bij sommige honden. Beter kun je de bal verstoppen en je hond laten zoeken. Zo word je hond moe op een goede manier. Gooi NOOIT met stokken, dit kan verschrikkelijke verwondingen veroorzaken, soms met de dood als gevolg.
 9. Trekspel
  Samen aan een lap sjorren; dit bootst het verscheuren van een prooi na en is een mooie manier van samen spelen. Werk hierbij tegelijkertijd aan zelfbeheersing en je hebt een fantastische oefening.
 10. Zwemmen
  Leer je hond het op een leuke manier aan, niet door hem in het water te gooien. Let op: niet alle honden zijn fysiek in staat om te zwemmen.
 11. Trucjes aanleren
  Met behulp van clickertraining kunstjes leren. Kijk op Youtube voor inspiratie.
 12. Neusgebruik
  Zoeken, sorteren, speuren. Brokjes verstoppen, handschoen “verliezen”, kinderen zich laten verstoppen achter een boom etc., balletje verstoppen onder een rij van plastic bloempotten. Dergelijke spelletjes kunnen vaak ook goed binnen. Meer ideeën op actiefmetjehond.nl en www.hersenwerkvoorhonden.nl. Er zijn in het land ook “snuffeltuinen”, hier kan je op afspraak je hond los van de lijn laten snuffelen.
 13. Kauwen
  Geef hem een vers bot van de slager, een rauw kippenkarkas, buffelhuid kauwbot of iets dergelijks. Het moet wel veilig zijn, een gulzige hond mag zich er niet in verslikken.
 14. Voerpuzzels
  Geef hem een Kong met daarin zijn maaltijd, hondenworst, brokjes, een plakje kaas binnen in, kaas laten smelten in magnetron (wel even laten afkoelen). Er zijn talloze recepten te vinden op internet. Meerdere Kongs kun je verstoppen in het huis en hem er naar laten zoeken; perfect voor als je hond alleen thuis is.
 15. Spelen met een andere hond…maar…
  Spelen met een andere hond is voor veel honden erg leuk en een heerlijke uitlaatklep voor energie. Er zijn echter wel wat mitsen en maren. Voor sommige honden is het juist een nachtmerrie om naar het losloopgebied te gaan, met allemaal onbekende honden. Ook kan het fysiek te belastend zijn, met name voor een pup in de groei.
  Het fijnste is om een een speelmaatje te zoeken waarmee je in een rustige setting afspreekt.Sport- en Spelcursus
  Er zijn hondenscholen en -clubs die leuke cursussen aanbieden waarbij je lekker met je hond op een ontspannen manier bezig bent, zonder de druk van een diploma of een protocol. Door samen bezig te zijn versterk je ook nog eens je band met je hond, wat ook een groot voordeel is in de dagelijkse praktijk.
  Kan jouw hond niet in een groepsles meedoen, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, dan kun je priveles krijgen: Klik hier voor meer informatie.

Inspiratie voor clickertraining