Lichaamsbeweging en hersenwerk – Moe, maar voldaan

Honden hebben elke dag beweging nodig. De een wat meer dan de ander, maar allemaal hebben ze behoefte aan fysieke, maar ook mentale activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat honden gemiddeld veel te weinig beweging krijgen. Dit kan verveling, gedragsproblemen en welzijnsaantasting tot gevolg hebben. Honden vinden het heerlijk om met je bezig te zijn! Gun jouw hond dagelijkse activiteiten. Voor honden die overprikkeld zijn kies bij voorkeur je rustige activiteiten, zoals hersenwerk!

 1. Geef de hond niet zijn voer in een voerbak. Laat hem werken voor zijn voer: Verstop het in de tuin, strooi het uit in het gras, stop het in een voerbal, verstop het in een oude spijkerbroek. Wissel af!
 2. Je hoort vaak dat bij jonge honden de wandeling niet meer dan 5 minuten per maand leeftijd mag duren. Dit is een richtlijn. Voor sommige honden is dit niet voldoende. Rechtlijnige beweging (dus geen wild spel) kan geen kwaad en kun je rustig gaan opbouwen naar maximaal een uur. Daarnaast geldt deze 5-minuten-regel per wandeling; Maak een extra wandeling als je merkt dat je hond dat nodig heeft.
 3. Loop niet elke keer dezelfde route. Afwisseling maakt het interessant. (Tenzij je hond snel overprikkeld of onzeker is, dan loop je juist voorspelbare routes, dit geeft de hond houvast.)
 4. Wandel minimaal één keer per dag op een plek waar de hond veilig los kan rennen. Kan je hond niet los, wandel dan met een lange lijn zodat hij meer bewegingsvrijheid heeft. Maak gebruik van de mogelijkheden van de omgeving; over een sloot of hekje springen, over boomstam lopen, slalom tussen paaltjes, brokjes verstoppen in een boomstam etc.
 5. Laat de hond zo veel mogelijk snuffelen. Sta stil als hij snuffelt, geef hem de kans om de wereld op zijn manier te verkennen.
 6. Meenemen met hardlopen (als de hond volgroeid is). Oefen dit eerst rustig en bouw het op.
 7. Fietsen. Bouwt wel uithoudingsvermogen op, dus de hond wordt steeds minder snel moe. En nooit fietsen als het warmer is dan 20 graden. Richtlijn: 2 minuten per maand leeftijd met het maximum van een half uur. Laat de hond draven, niet galopperen, dit is extra belastend voor zijn lijf.
 8. Apporteren; Je gooit een bal weg en je hond haalt hem op. Doe dit echter slechts enkele malen! Te veel achter een bal aanjakkeren veroorzaakt onnodig veel opwinding bij sommige honden. Beter kun je de bal verstoppen en je hond laten zoeken. Zo word je hond moe op een goede manier. Gooi NOOIT met stokken, dit kan verschrikkelijke verwondingen veroorzaken, soms met de dood als gevolg. Doe het NIET.
 9. Samen aan een lap sjorren; dit bootst het verscheuren van een prooi na en is een mooie manier van samen spelen. Werk hierbij tegelijkertijd aan zelfbeheersing en je hebt een fantastische oefening.
 10. Zwemmen. Leer je hond het op een leuke manier aan, niet door hem in het water te gooien. Let op: niet alle honden zijn fysiek in staat om te zwemmen.
 11. Met behulp van clickertraining kunstjes leren. Kijk op Youtube voor inspiratie.
 12. Neusgebruik: zoeken, sorteren, speuren. Brokjes verstoppen, handschoen “verliezen”, kinderen zich laten verstoppen achter een boom etc., balletje verstoppen onder een rij van plastic bloempotten. Dergelijke spelletjes kunnen vaak ook goed binnen. Meer ideeën op actiefmetjehond.nl en www.hersenwerkvoorhonden.nl
 13. Kauwen; Geef hem een vers bot van de slager, een rauw kippenkarkas, buffelhuid kauwbot of iets dergelijks. Moet wel veilig zijn, een gulzige hond mag zich er niet in verslikken.
 14. Geef hem een Kong met daarin zijn maaltijd, hondenworst, brokjes, een plakje kaas binnen in, kaas laten smelten in magnetron (wel even laten afkoelen). Er zijn talloze recepten te vinden op internet. Meerdere Kongs kun je verstoppen in het huis en hem er naar laten zoeken; perfect voor als je hond alleen thuis is.

Inspiratie voor clickertraining