Geef je hond een hobby!

Veel mensen denken dat speuren alleen iets is voor speciaal getrainde politiehonden. En dat alleen herdershonden en bloedhonden geschikt zijn om te speuren. Maar wist je dat elke hond, ook jouw hond, 1000 maal beter kan ruiken dan een mens? In de ogen van honden zijn wij zwaar gehandicapt als het gaat om ruiken. Wij kunnen ons geen voorstelling van maken hoe zij de wereld waarnemen met hun neus.

Neuswerk

Al duizenden jaren maakt de mens gebruik van het fenomenale reukvermogen van honden. Oorspronkelijk vooral voor het opsporen van (aangeschoten) wild, tegenwoordig ook voor het opsporen van truffels, van vermiste mensen, explosieven, drugs en zelfs voor het opsporen van kankercellen in urine. De toepassingen lijken oneindig.

Praktijkspeuren

Er zijn verschillende disciplines in het speurwerk op mensenlucht. Zo kan je een hond los van de lijn een gebied laten afspeuren, het vlaktespeuren. Je kunt een hond aan de lijn een spoor laten volgen waarbij de hond heel precies met zij neus over de grond het spoor moet volgen (sportspeuren) en er is wat men noemt het praktijkspeuren of Mantrailing.

Praktijkpeuren wordt zonder druk of dwang op de hond aangeleerd. De hond mag zelf bepalen hoe hij speurt. Sommige honden speuren hoog, met de neus in de lucht, anderen speuren met de neus over de grond. Het spoor dat door de spoorloper is uitgezet hoeft niet exact gevolgd te worden.
Door de wind kan een spoor verwaaien, hierdoor kan de hond tot wel een paar meter naast het gelopen spoor lopen. De hond weet het beste waar de geur het sterkste is en de geleider moet hier dus op vertrouwen.

Huishond

Ook huishonden, ook die van jou, kunnen vrij eenvoudig leren hoe zij hun neus moeten gebruiken en leren hoe zij mensen of voorwerpen kunnen opsporen. Voor de hond èn voor de baas een hele leuke bezigheid.

Voor jonge honden is het een manier om geconcentreerd bezig te zijn zonder zich fysiek te overbelasten. Volwassen honden vinden het een heerlijk tijdverdrijf om energie kwijt te raken, maar ook hun hersens worden aan het werk gezet. Bij oudere honden neemt zicht- en gehoorvermogen vaak af, maar blijft het reukvermogen wel intact. Ook zij genieten van het rustig uitwerken van een spoor. Voor honden met gedragsproblemen, zoals agressie, angst, hyperactiviteit is het een rustgevende, therapeutische bezigheid. En in overleg met de dierenarts kunnen honden met gewrichtsproblemen op een beheerste manier hun energie kwijt met speuren.

Teamwork

Speuren is teamwork tussen baas en hond. Het moeilijkste, maar ook het belangrijkste wat je bij het speurwerk moet leren is om je hond te leren “lezen”. Tijdens het speuren kan de hond “het spoor bijster raken”. Dit moet je leren herkennen, zodat je hem kunt helpen weer op het spoor te komen. De instructeur begeleidt je in het leren lezen van je hond.

Ga naar Dogs4Suc6

Omdat het met gedragsconsulten erg druk is, heb ik helaas geen tijd meer speurlessen te verzorgen.

Ik verwijs graag naar mijn collega Dieneke Hollmann van Dogs4suc6.nl
Ga naar Dogs4Suc6

Z'n neus achternaZ’n neus achterna – Nicky Gootjes
Speuren kan elke hond, hij doet het instinctief, maar samen mèt de baas wordt het nog leuker: voor de hond is het een vorm van samen jagen als een team. Nicky Gootjes beschrijft i[/fusion_text]