Als u wilt leren hoe u uw hond het beste kunt trainen en opvoeden zijn daar diverse methodes voor. Zo kunt u met behulp van boeken en internet u verdiepen in hondengedrag en leerprincipes. U kunt een familielid of vriend met honden om hulp vragen, u kunt een hondenschool bezoeken, of aan huis een cursus volgen. Elke methode heeft zijn eigen voor-en nadelen. Hier is een opsomming van de voors en tegens van privéles ten opzichte van groepslessen.

Wat zijn de voordelen van individuele begeleiding aan huis?

 • Uw hond kan zich in zijn eigen veilige omgeving optimaal concentreren op de training, want er zijn geen andere honden of mensen die hem afleiden.
 • Een hond die uitvalt naar andere honden of mensen kan vaak niet terecht bij een groepsles; bij privéles heeft hij zijn aandacht op u gericht.
 • U bent tijdens de training bezig in de dagelijkse praktijk: thuis, op straat, op de hei of in het bos, niet op een trainingsveld. U leert dus heel praktijkgericht datgene dat u nodig heeft.
 • U hoeft niet op uw beurt te wachten, in een rijtje te lopen of andermans ‘problemen’ aan te horen.
 • Met een pup of een moeilijke hond kan het best spannend zijn om te gaan wandelen op plekken waar veel honden komen; Tijdens de cursus komt dit volop aan de orde. U leert in de praktijk op een hondenlosloopgebied hondengedrag lezen en begrijpen, zodat u zich wat zekerder voelt en kunt genieten van wandelingen met uw hond.
 • U leert in een kort tijdsbestek precies datgene wat u graag wilt weten en nodig heeft.
 • De trainingen zijn op tijden dat het u uitkomt; dus ook in te passen in een rooster met onregelmatige diensten.
 • U hoeft geen oppas voor uw kinderen te regelen, zij kunnen de les gewoon bijwonen.
 • Verminderde validiteit hoeft geen belemmering te zijn voor het trainen van uw hond. Bent u rolstoelgebruiker, slecht ter been, slechtziend of om een andere redenen aan huis gebonden; u volgt de cursus in uw eigen, veilige omgeving.
 • U hoeft niet met uw hond naar de hondenschool te reizen.
 • Wilt u samen met een familielid, buurman of vriendin trainen om zo de kosten te delen, dan kan uiteraard! Als de honden met elkaar overweg kunnen dan kan een semi-priveles georganiseerd worden.

Zijn er dan geen nadelen?

Wellicht mist u het contact met andere hondeneigenaren. U kunt dan eens een keer meelopen met de groepswandeling in het weekend. De wandelingen met de gedragsdeskundige zijn een leerzaam en gezellig! Tevens kan uw hond zijn sociale vaardigheden trainen met andere honden.

Maar puppy’s moeten toch socialiseren met andere pups in een puppyklas?!

Ja, het klopt dat puppy’s moeten leren hoe zij met soortgenoten moeten omgaan. Dit voorkomt angst en agressie als zij later groot zijn. Maar het is een misverstand dat zij dat moeten leren van andere pups! Die weten toch immers ook nog niet “hoe het hoort”…
Regelmatig contact met evenwichtige volwassen honden is voor de socialisatie van de pup ontzettend belangrijk. Zij zullen de pup leren hoe hij zich hoort te gedragen. Lessen op een hondenlosloopgebied zijn hiervoor ideaal. Niet alleen uw pup, maar ook u leert “hondentaal” en  hoe honden met elkaar omgaan.

Maar in een puppyklas kunnen ze zo leuk met leeftijdgenootjes spelen!

Er is niets leukers om naar te kijken dan spelende puppy’s. In een nest pups zijn de pups van de zelfde leeftijd, grootte en ontwikkeling. Deze pups zijn aan elkaar gewaagd, kennen elkaar door en door en dat gaat dus prima. Hoe anders is het in een puppyklas. Een bonte verzameling van pups. Van een Berner Sennenpup van 11 weken tot een Boomertje van 8 weken en alles wat daartussen zit! U begrijpt dat als dat allemaal doorelkaar los zou lopen, dat binnen de korste keren het kleine, onzekere Boomertje angstagressie met succes heeft leren inzetten en de Berner Sennenhond heeft geleerd hoe leuk het is om kleine hondjes op de kop te zitten. Puppyspel moet dus onder strikte begeleiding gebeuren. Gelukkig realiseren de meeste instructeurs dit en zullen geschikte combinaties maken die een paar minuutjes (!) onder toezicht mogen spelen.

Maar naast dat speelt er nog iets anders mee. Wilt u echt dat uw pup leert dat op het veld andere pups veel leuker zijn u? U wilt toch liever dat uw pup leert dat u het leukste in de wereld bent? Dat hij op u moeten letten en naar u moet luisteren, dat u zijn “held” bent? U bereikt dat door uw pup slechts beperkt met andere pups te laten spelen en er vooral zelf heel veel mee bezig te zijn.