Wie is Rexy?

Naam; Rexy
Leeftijd; 8 jaar
Ras; kruising
Gecastreerd; ja
Karakter; trouw (wel je vertrouwen winnen), lief, sociaal (meer een mensenhond), onzeker, gevoelig
Favoriete bezigheid, buiten zijn, trekspelen, heel hard rennen en zwemmen
Medicatie; ritalin
Voeding; vers vlees (KVV) en bij het avondeten schapenvet korrels.

Rexy is 8.5 jaar oud (al gedraagt hij zich als jong) en we hebben hem sinds hij 8 weken was.
We hebben al heel lang getwijfeld over Rexy’s eerste 8 weken, omdat heel veel dingen voor ons gevoel achteraf gezien niet klopte en zeker toen we met Caintie (red: de andere hond in het huishouden, een Cairn Terriër) konden vergelijken.
Rexy komt van een boerderij, ze hadden een nestje pup waar Rexy er één van was, er liep nog een beaglepup tussendoor en ze hadden 1 hond dit moest de moeder van Rexy zijn, echter zat zij apart en mocht niet bij de pups.
We hebben proberen contact met moederhond te maken maar dit is niet gelukt. Ook was het heel moeilijk te zien of ze drachtig was geweest. Terwijl je dit van de moederhond van Caintie goed kon zien ook liep zij tussen het kleine grut door.

Eigenaresse Jeanine van de Wetering:
“Rexy is een hond die een eigen aanpak nodig heeft en nog steeds is het zoeken naar de juiste aanpak. Er is al veel vertelt over Rexy maar vaak hebben mensen geen beeld bij Rexy of alleen maar een negatief beeld: ‘wat is die hond druk’, ‘wat blaft die hond veel’, ‘ik had zo’n hond allang weggedaan’.

Zo’n hond heeft ook recht op een leven, hoe lastig het soms voor hem en de mensen om heen ook is.
Hierin wil ik proberen te beschrijven wie Rexy is en het gedrag erbij beschrijven. Er zijn vast nog meer punten wat ik vergeten ben. Het betekent echt niet dat Rexy alleen maar negatief gedrag heeft. 🙂 Toch hoop ik dat het een klein beetje een duidelijk beeld geeft van Rexy en zijn situatie.”

Jeanine & Rexy

Rexy is een kruising Maltezer ruwharige Jack Russell volgens zeggen.
Helaas zijn mijn ouders naar een puppycursus geweest waar Rexy als pittige hond werd gezien, het was onze eerste hond en hij had ook zeker pittige trekjes. Hij was altijd super ‘enthousiast’ en blafte de hele les.
Nu we Rexy in de loop van de jaren hebben leren kennen blijkt dat hij helemaal geen pittige hond. Hij blaft vaak uit angst en niet uit enthousiasme, staart vaak overstrekt, gespannen lichaamshouding, voorpootje omhoog. Allemaal signalen waar uit blijkt dat hij angstig is. Terwijl daar werd gezegd dat hij dominant was en super enthousiast.

Rexy is echt een eerste klas schatje, heel gevoelig kan niet tegen ‘boosheid’. Als je tegen Caintie nee roept, doet het hem niks en Rexy staat naast je om ‘sorry’ te zeggen en troost te komen zoeken. Ook is het een echte knuffelhond.

Rexy is daar naast ook snel overprikkelt en moet dingen echt verwerken. Het liefst blijft hij ook gewoon thuis dan dat hij mee moet is dit stress vol voor hem. Als hij overprikkelt is raakt hij sneller in de stress/boosheid.
Wel is het een echte energiebom rennen en spelen en vooral lekker los in het bos.
Hij is super lief en sociaal naar mens en dier (wel overduidelijk meer een mensenhond dan een dierenhond).

Bij Rexy kan het zwart voor zijn oogjes worden en verandert zijn gedrag totaal bijv. met een kluifje, of er ligt iets op de grond er zit een kikker bij de vijver. Zijn lichaamshouding verstijft, gaat grommen/blaffen en op dat moment moet je hem ook niet aanraken want is hij in staat om te bijten. Als hij uit zijn ‘aanval’ komt is hij onzeker en zoekt hij troost.

Wel zijn we er al snel achter gekomen dat geduld en hem veiligheid bieden echte sleutelwoorden voor hem zijn. Als hij ‘boos’ is, hem op zijn gemak laten voelen tot dat hij weer terug is op de wereld.
Het gaat met ups en downs soms heeft die een hele tijd nergens last van qua ‘boosheid’ buiten is hij altijd erg onzeker terwijl vaak andere mensen deze signalen niet zien omdat hij zo blaft maar toch verstijft. Hij is ook bang voor sommige honden en mensen.

Het is echt niet zo dat hij niet te vertrouwen is en alleen maar negatief gedrag heeft want dat is maar een klein deel van hem. Want het is gewoon een super lieve vrolijke speelse hond. Ook is hij mega lief voor Caintie. Ik merk wel als Caintie bij hem is dat dit hem steun geeft, als ze buiten wandelen is hij zekerder, durft samen met hem bij andere honden te kijken. En als hij heel erg aan het blaffen is en Caintie is dit zat corrigeert hij hem hierin. Ook al hij een ‘aanval’ heeft is Caintie het beste in hem terug op de wereld te halen. Caintie is ook de enigste hond met wie hij echt kan spelen.

ADHD en gedragsproblemen

We zijn met Rexy wezen wandelen tijdens de sociale wandelingen bij ‘ik wil een brave hond’. Hierin heeft Alexandra Wilkinson ons advies gegeven om te kijken of er niet meer speelt. Door positieve ervaringen met Caintie, zijn we ook met Rexy naar DierenDokters Ede gegaan. Zijn we naar gesprekken en lichamelijk onderzoek gestart met de clomicalm zonder effect. Hier op volgend een Ritalin test en hieruit blijkt dat Rexy ADHD heeft, op dit moment zijn we aan het zoeken wat de juiste dosering is van de Ritalin en of dit voldoende effecten geeft. Hierin is goed contact en overleg met Dierenarts Sietske Spann.

Zelf heb ik het vermoeden dat er naast ADHD ook gedragsproblemen zijn. Daarnaast moet je Rexy vaak behandelen als iemand met autisme. Vertellen wat gebeurt, wat je verwacht, afspraken nakomen (als je zegt we gaan wandelen dit ook doen)

Een groot verschil is nu dat Rexy minder agressief is en de prikkel makkelijker kan afsluiten. Zekerder naar andere honden.

Het is erg fijn dat er een diagnose is gesteld en dat er wordt gekeken of medicatie iets kan betekenen, niet alleen voor Rexy maar ook voor de mensen om hem heen.

 

Prikkels

Rexy kan niet goed tegen prikkels en laat hier vaak ‘negatief’ gedrag op zien. Prikkels kan hij vaak niet filteren, mee om gaan en raakt overprikkelt.

Hier onder een aantal voorbeelden wat voor Rexy’s prikkels zijn en het gedrag hierop. Zoals ik al eerder heb beschreven het topje van de ijsberg is eraf, want de laatste fase ‘agressief’ is erop dit moment niet.

Prikkel Gedrag
Visite thuis Constant blaffen, naar ze toe, afstand nemen, spanning bouwt op, lichaam spant aan, moeilijker contact te krijgen.
Vijver/kikkers (tuin) Focus constant op de vijver, als een ‘gek’ rondom de vijver door de struiken gaan, blaffen/grommen, moeilijk tot geen contact te krijgen, in het verleden ook agressief (zwart voor de ogen)
Andere honden in de wijk Rexy heeft een ‘hekel’ aan bepaalde honden in de wijk, als hij deze binnen of buiten al ruikt gaat het blaffen, grommen al beginnen. Aan de lijn is het vooral blaffen, verstijft lichaam, geen contact te krijgen waardoor moeilijk uit de situatie kan krijgen
Zwemmen Rexy is dol op zwemmen, alleen zodra we bij het water zijn begint Rexy aan 1 stuk te blaffen en moet je hem vermaken bijv. stokken te gooien en ondanks dat blaft hij vaak nog. Zwemmen is positief maar kan vaak niet met deze prikkel omgaan
Botjes (eten) Rexy weet niet wat je met botjes moet doen, verdedigd ze, lichaam verstijft, grommen en laat het alleen maar voor zich liggen, in het verleden ook agressief (zwart voor de ogen). (dit is niet altijd zo, soms kan hij ook heel goed er mee omgaan)
Caintie in combinatie met speelgoed *maakt wel is speelgoed stuk* Caintie is dol op zijn stoffenbal en sabbelt hierop, dit is voor Rexy een enorme prikkel omdat hij bang is dat de bal kapot gaat, Rexy gaat blaffen op afstand. Ook als Caintie bijv. een flostouw weer ‘kapot’ maakt, gaat Rexy blaffen.
Kapot maken of de angst dat dit gebeurt speelt hier een rol.

 

Daarnaast zijn prikkels die minder vaak voorkomen; luchtballonnen, spullen pakken van de grond (niet altijd), vloer van terrasjes (nemen hem gewoon niet mee), vliegen in huis (dit gaat beter laatste tijd), maan (ook niet altijd) er zijn vast nog prikkels die ik vergeet.


Gedragsmeter

Hoog prikkelbaar In staat om te bijten, grommen, blaffen, over strekte staart, gespannen lichaamshouding, geen contact te krijgen, gefocust op 1 punt in deze fase is het zwart voor de ogen
Prikkelbaar Blaffen, gespannen lichaamshouding, moeilijk contact te krijgen, omgeving scannen, onrustig gedrag, drentelen
Omgaan met prikkels Contact maken, aandurven kijken, geeft zich zelf de rust om te gaan liggen, ontspannen lichaamshouding, rustig loopje
Onderprikkelt Nvt ?

Het meeste van de tijd zit Rexy in prikkelbaar. Ik geloof niet dat Rexy onderprikkelt is, hoog prikkelbaar wordt minder, wel tussen hoog prikkelbaar en prikkelbaar in. Af en toe geeft hij zich over en kan hij de prikkels goed scannen en mee omgaan.

Ik denk dat het belangrijk is om Rexy positief te prikkelen zodat hij meer uitdaging heeft en misschien minder met de negatieve prikkels om kan gaan. Positieve prikkels moeten afgewisseld worden met rust (verwerkingsproces is erg belangrijk voor Rexy)

Omgang met Rexy

In de omgang met Rexy moet je rekening houden met hem, zodat hij beter kan functioneren en de prikkels beter kan filteren.

Rexy heeft de volgende punten nodig;

  • Veiligheid
  • Rust
  • Uitdaging
  • Beweging
  • Structuur

Veiligheid; te laten voelen dat je er voor hem bent, hem complimenteren en niet alleen op het negatieve gedrag te zitten, Rexy bloeit erg op van een compliment. Uitleggen wat er gebeuren gaat, wat je van hem verwacht, zijn angsten benoemen. Ook niet zomaar aan hem komen, kan schrikken altijd rustig of aankondigen.

Rust; door prikkels weg te halen, niet te veel speelgoed, een plek te geven om af te zonderen, bijv. op bed laten liggen met gordijnen dicht evt. radio aan voor minder bijgeluiden, samen met hem te knuffelen of lekker bij hem te gaan liggen (liefst ‘bovenop’ hem dit geeft rust en veiligheid)

Uitdaging; Rexy is slim, leert steeds meer te concentreren hersenwerk vindt hij erg leuk om te doen en maakt ook mentaal ‘moe’.

Beweging; in de wijk lopen is prikkelrijk en wilt Rexy vaak niet lopen, in het bos of de heide kan Rexy los en geeft hem meer rust en zijn er minder prikkels. Voordeel hij kan meteen lekker zijn energie kwijt. Wandelen, fietsen, zwemmen zijn manieren om hem fysiek moe te maken.

Structuur; Rexy houdt van duidelijkheid en structuur. Loopt graag bekende wandelroutes, ’s morgens eerst wandelen daarna eten, Als hij weet wat je verwacht en de structuur duidelijk is geeft het een klein stukje rust.

Plan van aanpak

Omdat moment woont Rexy bij mijn ouders, hier zijn een hoop prikkels en is er niet altijd voldoende tijd om op de wensen en behoefte van Rexy te spelen (dit betekend niet dat ze niet goed zijn voor Rexy of dat Rexy er niet meer welkom is) Daarom is er besloten in het belang van Rexy, dat hij komt proefwonen bij mij en Caintie. Waarschijnlijk zijn er bij mijn minder prikkels en heb ik ‘meer tijd’ voor hem. Eerst wordt er gekeken van de verhoging van Ritalin doet bij mijn ouders thuis en zodra ik terug ben van vakantie komt Rexy proefwonen. Uit liefde voor Rexy gaan we dit doen

De volgende activiteiten wil ik met Rexy gaan doen;

Activiteit Wanneer Opmerkingen
Wandelen in losloopgebied Dagelijks min 1 wandeling van 3 kwartier tot 1 uur Met Caintie (Langer wandelen gaat met Caintie niet)
Hersenwerk

Dagelijks 10 a 15 minuten

Alleen of met Caintie
Wandelen individueel 1 a 2x per week Wandeling zonder Caintie, zodat Rexy alle aandacht heeft.

Overige (veel ervan moet uitgezocht worden en bekeken worden, dit is ook langer termijn en niet alles gelijk)

Thundershirt Thundershirt is een effectief product ter kalmering van de hond in geval van angst en stress.

Navragen en ervaringen peilen om er achter te komen of dit iets is voor Rexy

Hondenschool

Misschien in de toekomst kijken of Rexy in groepsverband kan functioneren, Rexy werkt graag voor je, concentratieboog en spanningen zijn lastig.

Hondenschool ‘ik wil een brave hond’.
Praktijkspeuren

Gestart met een mini cursus praktijkspeuren eerste les ging ver boven verwachting goed. 2e les was Rexy gespannen en onzeker, maakte hierdoor meer ‘foutjes’ en blafferiger

1 les te gaan
Honden osteopathie

Ik wil de mogelijkheden bekijken en bespreken om balans te zoeken via osteopathie.