Je hebt vast heel lang nagedacht over de naam van jouw hond. Het is dan ook zonde als je die niet gebruikt waarvoor hij wel bedoeld is: namelijk het krijgen van aandacht*. Als je zijn naam noemt, wil je dat de hond naar je kijkt. Dit doet je hond niet vanzelf. Dit moet aangeleerd worden! Dat leer aan je door elke keer als je zijn naam noemt er iets heel leuks aan te koppelen. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt, krijg je een hond die, als hij zijn naam hoort, je verwachtingsvol aankijkt en wacht op wat er gaat komen. Nou, wie wil dat nou niet?
Als jouw hond zijn naam goed beheerst en hij kijkt je aan, dan kunt je gaan zeggen wat je van hem wilt; ‘hier komen’ of ‘zitten’ of ‘stop daarmee’, wat je maar wilt.

Het aanleren van zijn naam, is eigenlijk niets anders dan het aanleren van een signaal…Zijn naam is het signaal voor ‘kijk naar mij en wacht op instructies’.

De naam is een ‘attentie commando’. Als jouw hond deze oefening goed kent, reageert hij altijd op zijn naam. Hij maakt contact met je, ongeacht de afleidingen.

De oefening in stappen

  1. Ga op een prikkelarme plek staan of zitten, vlak voor je hond.
  2. Neem iets lekkers in jouw hand en doe beide handen op je rug.
  3. Noem één keer – langgerekt – de naam van je hond.
  4. Op het moment dat hij je aankijkt, zeg je direct Yes! (beloningswoord)
  5. Na de stembeloning komt je hand met lekkers achter jouw rug vandaan en geef je het lekkers aan de hond.

Herhaal dit een aantal keer.

Blijft je hond je aankijken, dan wacht je rustig tot hij zijn kop weg draait. Op dat moment roep je hem weer.

6. Als dit goed gaat, dan ga je dit verschillende malen per dag oefenen op diverse plekken.

7. Als dat ook goed gaat, dan kun je gaan oefenen met afleidende prikkels in de buurt.

Stap er niet in: Valkuilen bij het aanleren van de naam

Valkuil 1: Herhalen (de plaat blijft hangen)

Herhaal niet zijn naam als hij niet direct reageert!  Het doel is de hond te leren reageren na één commando. Maakt een geluidje of een handbeweging om zijn aandacht te trekken. En zeg daarna het beloningswoord en geef een voertje.

Valkuil 2: Het achtergrondmuziekje

Laat kinderen die met de hond spelen niet voortdurend zijn naam noemen. Het gevaar bestaat dat zijn naam een “achtergrondgeluid” wordt. De hond leert het dan negeren.

Valkuil 3: Boze stem

Gebruik de naam niet als de hond iets doet wat je niet wilt. BRUTUS! roepen als hij in de gordijnen hangt en hem vervolgens hardhandig beetpakken, gaat niet helpen bij het maken van een fijne associatie bij het horen van zijn naam.

Valkuil 4: Een klas overslaan

Stel, je hebt je hond net geleerd om te reageren op zijn naam. Dit heb je als het goed is gedaan op een rustige prikkelarme plek en dat gaat heel goed. Stap dan niet in de valkuil dat je denkt dat je hond zijn naam nu kènt onder alle omstandigheden. Zou je hem nu roepen terwijl het enorm druk bezig is met spelen, dan heb je grote kans dat hij niet gaat reageren; het is nog te moeilijk.

Valkuil 5: Ons ben zûnig

Als je hond het commando goed beheerst en jij denkt; “Zo, nu is het klaar met al die beloningen, nou moet je het maar zonder doen.”, dan heb je kans dat de hond minder goed gaat reageren, want het levert hem niets meer op. Waarom zou hij reageren op iets dat hem niets oplevert? Ga jij werken als je werkgever zegt, dat je deze maand moet je het maar eens voor niets doen?
Zorg ervoor dat het reageren op zijn naam de hond regelmatig nog iets fijns oplevert. Bij het aanleren is dat het makkelijkste te doen met een voertje, maar daarna ga je over over andere fijne dingen; prijzen met je stem; losmaken van de riem; de tuindeur open doen; een balletje gooien; een glimlach. Als je hond er maar blij van wordt en vrolijk en vlot opkijkt als je hem roept.

* Heel veel honden in Nederland heten “Kijk eens!”…….

Deze honden reageren blijkbaar niet op hun naam, maar kijken alleen op als er “Kijk eens!” geroepen wordt. Honden kunnen dus uitstekend leren te luisteren als je dat vraagt, als je het maar op de juiste manier aanleert. Onbewust lukt het mensen dat dus wel bij “Kijk eens!”, maar niet met die mooie naam die ze ooit eens bedacht hadden; zij kenden waarschijnlijk de valkuilen niet ……

Veel succes en plezier!