In 2012 had ik het genoegen om Grisha Stewart voorafgaand aan het seminar dat zij zou geven te interviewen. Ik vroeg haar naar de methode die zij ontwikkeld heeft om angstige en agressieve honden te helpen. Dat interview is gepubliceerd in het magazine Me & My Dog in april 2012.
Later heb ik de volledige BAT-instructeurscursus bij Grisha Stewart gevolgd en pas sindsdien met heel veel plezier en genoegen de technieken toe die zij mij toen geleerd heeft.


Angst en agressie verdwijnt met Behavior Adjustment Training (BAT)

De hond van Grisha Stewart was ooit bang voor alles. Hij raakte al in paniek als mensen, honden of kinderen op grote afstand in zijn blikveld kwamen. Grisha trainde met hem volgens haar Behavior Adjustment Training methode (Afgekort BAT) en in nog geen 30 trainingsessies raakte haar hond zijn angst kwijt. Nu wordt hij ingezet als therapiehond in ziekenhuizen en is voor niets en niemand meer bang! Het lijkt wel magie, dat een hond zo positief kan veranderen, maar dat is het zeker niet.

Volgens Grisha Stewart kan elke hond van zijn angst, frustratie of zelfs agressie af komen. En daar is geen straf, stemverheffing of trekken aan de lijn voor nodig. In tegendeel: de BAT methode is een werkwijze die helemaal vrij is van elke vorm van druk naar de hond toe.

Het mooie van de BAT methode is dat de hond alle vaardigheden en antwoorden al van zichzelf heeft. De hond geeft in zijn eigen taal, met signalen, aan wat hij nodig heeft om te veranderen. Maar daar heeft hij wel zijn baas voor nodig om hem daar bij te helpen! Dus als de baas zijn hond begrijpt, kan hij hem helpen van zijn angst, frustratie of agressie af te komen.

Wat is BAT?

BAT laat zich het beste uitleggen met een voorbeeld.
 Stel: Jouw hond is bang van grote honden en blaft altijd heel hard naar hen. Met dat blaffen geeft hij aan de afstand zo groot mogelijk te willen houden: “Weg engerd! Blijf uit mijn buurt!”
 Maar jouw hond en die ‘enge andere hond’ zitten aan de riem, ze kunnen niet weg. En vaak moeten ze ook nog vlak langs elkaar heen lopen met bazen die alleen maar boos worden omdat ze zo te keer gaan. Kun je voorstellen wat een frustratie jouw hond moet voelen?!

Volgens de BAT methode van Grisha Stewart kun je jouw hond leren dat hij ook kan kiezen om weg te gaan uit de situatie. Dat hij niet hoeft te blaffen.

Er is namelijk een moment dat jouw hond ‘de engerd’ wel ziet, maar nog niet blaft. In een fractie van een seconde geeft hij dus aan wat hij eigenlijk het liefste wil doen: géén contact maken! En dat is het moment volgens Grisha Stewart dat je als baas het verschil kan maken. Als je dat ene moment kunt ‘vangen’ en juist op dat moment de hond weg kunt halen uit de situatie, zal hij dus niet gaan blaffen. Je hond leert dat hij een keuze heeft. Een keuze om samen met zijn baas weg te gaan van de hond die hij niet leuk vindt. En hij zal ervaren dat hij, door weg te gaan, ook minder angst en agressie voelt. En als hij door heeft hoe het werkt, zullen angst en agressie minder worden en zelfs verdwijnen.

Kan mijn hond dit ook?

Dit klinkt veel bazen ongetwijfeld als muziek in de oren! Kunnen wij dat ook voor elkaar krijgen met onze hond? Jazeker! Als je als baas het geduld hebt om naar je hond te leren kijken, dat je zijn gedrag leert begrijpen, zul je in staat zijn hem met behulp van de BAT methode ander gedrag aan te leren. Een goede gedragsdeskundige kan elke baas hierin begeleiden: Wat vertelt je hond jou? Wat heeft hij nodig? Als je zijn gedrag leert lezen en begrijpen, kun je BAT inzetten.
Hoe mooi zou het zijn als onze honden vrij kunnen zijn van angst, frustratie en agressie? Alle reden dus om je verder te verdiepen in de BAT methode!

Aan dit artikel werkte mee: Alexandra Wilkinson (KaiZen) en Marleen van Baal (Hond inZicht).

Wie is Grisha Stewart?

Grisha Stewart is een schrijver, een veelgevraagde spreker op seminars maar bovenal een hondentrainer. Ze is gespecialiseerd in het helpen van honden die moeite hebben met mensen, kinderen of andere honden. Grisha is eigenaar van het trainingscentrum Ahimsa in Seattle, Verenigde Staten. Dit trainingscentrum heeft een Boeddhistische grondslag waarbij geweldloosheid ten aanzien van alle levende wezens centraal staat. Deze visie is ook helemaal terug te vinden in de werkwijze van Grisha: baas en hond bouwen aan hun relatie zonder enige vorm van druk of dwang. Op de website van Grisha Stewart kun je video’s bekijken en staan de boeken die zij geschreven heeft.

Meer weten?
Kijk dan op de website van Grisha Stewart: grishastewart.com

Grisha Stewart en Alexandra Wilkinson na afloop van de BAT instructeurscursus – mei 2014