Kennis van hondentaal is onmisbaar bij de omgang met en het trainen van honden. Hier is een (schokkend) filmpje waarin een hele belangrijke les zit. Duizenden mensen worden elk jaar gebeten en een veel gehoorde opmerking is dat de aanval “uit het niets”  kwam, totaal onvoorspelbaar…

De vraag:

Kan je deze beet zien aankomen?

Bekijk het filmpje zonder geluid, dus zonder het (foutieve) commentaar.

Weet je het antwoord?

Hier is een hint:

Bekijk het filmpje nog eens keer en let op de volgende gedragingen:

Bij 14 sec. in het filmpje zien we hoe de hond eruit ziet als hij relaxed en ontspannen is. Vergelijk dat eens met wat hij laat zien bij 0.32 en 1.05.

Zie je de verschillen? Let eens op de positie van de oren, hoe staan zijn ogen? Wat doet hij met zijn bek / tong? Waar richt hij zijn blik op of weg van?

Antwoord:

Ja, deze beet had iemand met kennis van hondengedrag kunnen voorkomen. Ten eerste maakt de verslaggever een fout, de hondenbegeleider had hem hiervoor moeten waarschuwen. Een hond die je niet kent, moet je niet op een dergelijke manier benaderen. De hond kan niet weg, hij zit in het nauw. Hij aait (klopt) de hond op zijn kop, niet elke hond is daarvan gediend. En hij leunt over de hond, ook dit is vragen om problemen.

Maar ook heel belangrijk zijn de stresssignalen die hond uitzendt en die zijn begeleider niet herkent, al moet gezegd worden dat het allemaal heel snel gegaan is:

  • Tongelen (puntje van zijn tong uitsteken)
  • Wegkijken (hij draait zijn kop weg van de verslaggever)
  • Oogwit is zichtbaar
  • Oren staan naar achteren

Dit is niet het “plaatje” van een relaxte hond, oppassen geblazen dus!

Overigens heeft dominantie niets met deze aanval te maken in tegenstelling tot wat het commentaar bij de video vermeld. Helaas wordt de term “dominant” ernstig misbruikt: Vroeger was een hond die agressie vertoonde “vals”, tegenwoordig wordt zo’n hond “dominant” genoemd….