Vroeger schooierden de honden op en rond het erf en verschalkten of en toe wat ongedierte, naast het keukenafval dat zij kregen. Nog langer geleden leefden de honden aan de rand van een nederzetting, waar zij zich te goed deden aan het menselijke afval, wat zij eventueel aanvulden met zelfgevangen prooien. Huishonden kunnen tegenwoordig niet meer zelf hun dieet samenstellen en dit kan ondanks alle complete diervoeders die er op de markt zijn, problemen geven.

Wat is goede voeding?
Huishonden zijn van de mens afhankelijk wat betreft voeding. Het is dus onze plicht om naar beste weten en kunnen goede voeding aan te bieden aan hen. Maar wat is goede voeding? Goede voeding voorziet in de behoeften van het individu en houdt het vitaal en gezond.

Alleseters met gebit en spijsverteringskanaal van een vleeseter
Honden zijn carnivoren, maar misschien is het beter om te zeggen dat honden omnivoren zijn met het gebit en spijsverteringskanaal van een carnivoor. Honden die hun eigen kostje bij elkaar moeten scharrelen, eten niet alleen prooidieren (botten en vlees), maar ook de inhoud van de ingewanden van zijn prooidier vol met gedeeltelijk verteerde planten.
Honden zijn schooiers, zij zullen bijna alles eten en er hun voordeel bij doen. Aarde eten voor de mineralen, boombast voor de vezels, zelfs rottende vlees en mest van andere dieren (bevat o.a. hoge kwaliteit eiwitten, vetten, vitamines en vezels). Maar ook voor fruit (wel eens een hond bessen zien plukken… een prachtig gezicht!) trekt hij zijn neus niet op. (noot: Druiven kunnen overigens erg giftig zijn voor honden, geef deze nooit aan uw hond)

Uitgebalanceerd dieet 
Ken je het gevoel als je een tijd ongezond heeft gegeten, dat je ontzettende trek krijgt in een verse salade of een stuk fruit? Je lichaam vraagt erom en je kunt daaraan gehoor geven. Je stelt uw eigen dieet samen. Dat kan die hond die vrij rond loopt ook, hij kan in zekere mate, zelf zijn dieet uitbalanceren.
Maar onze huishonden kunnen dat niet, zij moeten maar afwachten wat wij hen voorschotelen. En wat als dat niet voldoende of de juiste voedingsstoffen bevat? … met een beetje geluk is er een kattenbak in huis… kan hij toch nog iets aan zijn voedingstekort doen… 😉

Waaraan kan je merken dat een hond niet de juiste voeding krijgt afgestemd op zijn specifieke lichamelijke vereisten?
Allereerst kan de vacht een hoop vertellen over de gezondheidstoestand van het dier. Deze moet schoon, zijn fris ruiken (ook zonder bad) en geen overmatige uitval hebben. Honden met jeuk, huidschilfers, hondenlucht, hotspots, dunne of droge vacht zijn vaak te helpen met een verandering in het dieet.
Hoe ruiken de oren van de hond? Stinken zij en heeft de hond vaak last van oorontstekingen, dan kan ook een ander dieet helpen om dit probleem op te lossen.
Een hond die vaak diarree heeft of hele grote hopen neerlegt, kan baat hebben bij verandering van voer.
Andere problemen die veroorzaakt kunnen worden door verkeerde voeding zijn: loopogen (vooral bij witte honden zie je de rode traanstrepen duidelijk), verstopte of ontstoken anaalklieren, stinkende bekken, gebitsproblemen, vaak last van wormen, gewrichtproblemen, gewichtsproblemen en problemen met de voortplanting.
Ook honden met, specifieke, gedragsproblemen hebben soms baat bij verandering van het dieet. Het kan gedragstherapie ondersteunen. Vaak houdt het in dat de hond voer krijgt met een lager eiwit gehalte of voeding zonder granen.

Geen duurder maar ander dieet
Je denkt wellicht dat het veel geld kost om deze problemen te gaan verhelpen met een of ander duur dieet. Niets is minder waar… Je hebt alleen de juiste kennis nodig hoe u jouw hond goed kunt voeden.
Sommige mensen vinden al die ophef over gezonde voeding overbodig: ‘Wij eten toch ook wat we lekker vinden’ of ‘in het wild liggen ook geen zakken hondenvoer achter de bosjes’. Er zijn veel tegenwerpingen te bedenken, maar het feit blijft dat goede, gezonde, op het individu afgestemde voeding kan ervoor zorgen dat wij onze honden zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk bij ons willen houden. Want dat willen we het liefste, toch?