Onlangs las ik een interessant onderzoek van Royal Canin over de invloed van hondenvoer op het gedrag van honden. Er stonden een aantal leuke inzichten in en het leek me daarom leuk om deze samen te vatten en met je te delen.

De invloed van voeding op het gedrag van honden vind plaats op drie niveau’s:

  • Voedingstechnieken
  • Hoeveelheid voer
  • De samenstelling van het voer

In dit artikel geef ik aandacht aan de voedingstechnieken. Het feit dat je hond geen baat heeft bij te veel of te weinig voedsel en de samenstelling van Royal Canin laat ik achterwege.

Overleven
Het verzamelen en het eten van voedsel uit een gedragsperspectief de essentie van alle levende wezens: het motto is “to eat and avoid being eaten.”

Onze honden hebben deze noodzaak echter niet meer. Wij geven ze goede voeding waardoor honden geen tijd en energie meer hoeven te stoppen in de jacht op voedsel. En dit terwijl in het wild het zoeken naar voedsel erg lang duurt en veel energie kost. De gevolgen voor de moderne huisdieren zijn mentale onderbelasting, vermoeidheid en verveling. Iedere hond gaat op zijn eigen manier om met deze verandering.  Zeer actieve en creatieve honden gaan zich bezig houden met andere dingen. De activiteiten hoeven niet altijd positief te zijn en leiden regelmatig tot gedragsproblemen.

In 1997 bleek uit onderzoek (Inglis et al.) dat honden graag werken voor de kost: Als ze konden kiezen tussen het drukken op een pedaal voor brokjes of een klant en klare bak met voer, bleken ze te kiezen voor het eerste.

Zoeken naar voedsel
Een relatief makkelijke manier om een ​​positieve invloed uit te oefenen op het gedrag van je hond  is om meer tijd en energie in het voedingsproces te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het reukvermogen van je hond te gebruiken en spelletjes te verzinnen waarmee je hond voedsel moet zoeken of door speciaal speelgoed te gebruiken waardoor uw hond moeite moet doen om zijn eten te krijgen. Ook het aanbieden van stukken bot met vlees of zelfs hele prooidieren is mogelijk. Deze voedingsmethode wordt BARF genoemd.

Meubels als kauwmateriaal
Doordat hondenvoer te makkelijk te eten is, wordt er niet of nauwelijks gekauwd. Dit is niet goed voor het gebit van je hond, want het mist daardoor zijn natuurlijke reiniging en het kan zijn dat je hond hierdoor begint met het knabbelen aan je meubels. Een therapeutische optie is om regelmatig alternatieven te bieden zoals speciale hondensnacks en kauwkluiven en verse botten.