Vraag:
Mijn hond is zo enthousiast en springt tegen iedereen op waar men, logisch, niet altijd van gediend is, hoe leer ik haar dat af?

Antwoord:

Je wilt dat je hond zich leert gedragen bij het begroeten van mensen. Er zijn een aantal dingen die je hond hiervoor moet kunnen:
– zitten op commando
– zitten blijven gedurende langere tijd
– zitten blijven met afleiding
zelfbeheersing

Vaardigheden

Door deze vaardigheden aan te leren bij je hond in oefensituaties, kun je daar in praktijksituaties waarin zij rustig moet blijven, van gebruik maken.
In praktijksituaties waarin zij dat echter nog niet geleerd heeft, zul je haar moeten begrenzen, bijvoorbeeld door haar aangelijnd te houden, zodat zij niet de fout in kan gaan.

 

Correcties

Het geven van (fysieke) correcties raad ik af om verschillende redenen: Het vertelt de hond niet duidelijk wat je nu wilt dat zij doet als zij iemand ziet die zij wil begroeten. Deze onduidelijkheid kan leiden tot stress en druk, opgewonden gedrag. En er zou zelfs een negatieve associatie kunnen ontstaan met vreemde mensen of bezoek, waardoor de opwinding uiteindelijk om kan slaan in agressie.

Training

Hoe je haar die vaardigheden aanleert, kun je leren in een goede gehoorzaamheidstraining (op een hondenschool waar gewerkt word met de nieuwste inzichten in hondengedrag), door het kijken van trainingsvideo’s of het lezen van een goed hondenboek.