Nee, NEE, NEEE!!

In theorie is het mogelijk je hond het woord “Nee!” te leren, wat je vervolgens kan gebruiken als een signaal voor “Stop waar je mee bezig bent”. Dit leer je in een aantal oefeningen aan door het woordje Nee! te koppelen aan het weghalen van een snoepje. Hierdoor kan de hond het onlustgevoel van het niet krijgen van de snoepje koppelen aan het woord Nee. Daarna kun je het gebruiken om te hond te stoppen als hij iets doet wat je niet wil. ….Tenminste, dat hoop je dan.

Miscommunicatie

Op zich is er niets mis met het woordje Nee, als het ook echt gebruikt wordt zoals hierboven beschreven: een signaal voor “Stop waar je mee bezig bent”. Helaas wordt het woordje Nee niet altijd goed gebruikt. Het woord wordt geschreeuwd bijvoorbeeld. Of meerdere malen achtereen gebruikt. Of men denkt dat na het zeggen van het woordje Nee, de hond precies begrijpt welk gedrag er van hem verlangd wordt. En als hij dan “niet luistert” dan is hij “koppig“, “eigenwijs” of zelfs “dominant“… Het misverstand tussen baas en hond is geboren.

Boontje komt om zijn loontje?

Ik merkte dat als ik wil dat een hond met zijn (ongewenste) gedrag stopt, het heel prettig is om dat gewoon te doen door het noemen van zijn naam, of, nog beter, een smakgeluidje te maken of door op een andere manier zijn aandacht te krijgen. En om dan vervolgens maatregelen te nemen zodat hij het ongewenste gedrag niet meer gaat vertonen.
Dat is veel prettiger voor de hond. Zoals Ian Dunbar in dit filmpje zegt: “We are punishing our dogs for breaking rules we didn’t explain to them in the first place!” We straffen onze honden voor regels die we ze niets eens hebben uitgelegd. Hoe moet je hond weten dat het kussen waar hij zijn tanden in zet, 50 euro gekost heeft? Hoe moet hij weten wat hij moet doen als er bezoek komt en hij is buiten zijn zinnen van opwinding? Hoe moet hij weten hoe hij moet reageren op die hardloper, als zijn instinct hem ingeeft er achteraan te rennen?

Dus tegenwoordig leer ik mijn honden een neutraal, geconditioneerd geluid aan, een positief onderbrekeingssignaal. Ik gebruik daarvoor een smakgeluidje en dat oefen ik zo vaak dat het opkijken voor de honden bijna een soort reflex wordt. Ze hoeven er niet over na te denken. Als ze het horen stoppen ze waar ze mee bezig zijn en kijken naar mij.

Pak het bij de oorzaak aan

En dan komt de belangrijkste stap: Achterhalen waarom de hond dat gedrag vertoonde! Want als je ongewenst gedrag bij de oorzaak kunt aanpakken, dan kun je er duurzaam iets aan veranderen.

Neem als voorbeeld een hond die uitvalt naar een andere hond. Je kan er voor zorgen dat hij op dat moment stopt met blaffen, maar de eerstvolgende hond die hij weer tegenkomt, begint hij weer van voren af aan. Na een aantal van dat soort ontmoetingen kun je behoorlijk gefrustreerd gaan raken: Waarom blaft hij toch elke keer? Je kunt je gaan afvragen of je misschien geen goede leiding geeft, of dat je hond dominant is, gefrustreerd, of misschien is hij juist wel bang voor honden?
Je voelt wel aan dat elk van deze oorzaken een andere aanpak met zich mee brengt. Wil je dus ongewenst gedrag duurzaam gaan veranderen, dan is het achterhalen van de oorzaak daarvan enorm belangrijk om te voorkomen dat je al je tijd en energie steekt in de verkeerde aanpak.

 

Ben jij een goede manager?

Tot dat je hond geleerd heeft hoe hij zich hoort te gedragen, is er een belangrijke taak voor jou; Management! Manage de omgeving van de hond, of de hond zo, dat hij niet in de fout kan gaan. Dus voor een hond die sloopt als je weg bent, zorg je dat hij in een ruimte verblijft waar hij geen kwaad kan. Voor een hond die overprikkeld raakt bij bezoek, heb je een Kong klaarliggen met vlees zodat hij even afgeleid is. Voor de pup die achter de kinderen aanrent, schaf je een puppyren aan. Jaagt jouw hond fietsers na, dan kan hij niet los van de lijn tot hij geleerd heeft zich te beheersen.

(Heeft je management gefaald en gaat je hond de fout in? Dan gebruik je de volgende straf: Je neemt een krant, die rol je stevig op en dan sla je jezelf op je hoofd. ;-))

Samenvatting

In plaats van ongewenst gedrag te corrigeren, probeer ik zo veel mogelijk mijn honden te leren wat ik wél van ze wil zien en voorkom ik dat ze ongewenst gedrag kunnen vertonen door ze te begrenzen in situaties waarin zij nog in de fout kunnen gaan.

Wil je hulp bij het achterhalen van de reden waarom jouw hond ongewenst gedrag vertoont? Wil je weten hoe je je hond kan begrenzen in situaties waarin hij mogelijk ongewenst gedrag kan vertonen? Een leuke, laagdrempelige manier om meer te leren over hondengedrag en hondentraining zijn de workshops.