改善 = kaizen = verbetering

Deze Japanse kanji 改善 is te vertalen als ‘Verbetering’. Kai is ‘veranderen’ en Zen is ‘goed’, ‘veranderen naar goed’ dus, oftewel ‘verbetering’.

In het (Westerse) bedrijfsleven wordt de term Kaizen gebruikt om een werkproces aan te duiden dat streeft naar continue verbetering. Ook wordt de term weleens gebruikt voor het doorlopend verbeteren in kleine stapjes.

Wat mij zo aanspreekt in het woord, dan wel betekenis die het in het Westen gekregen heeft, is dat kaizen omschrijft hoe ik in het leven sta: Ik ben voortdurend bezig mezelf te verbeteren, mezelf te onderwijzen. En ik wil ook graag anderen helpen de beste versie van zichzelf te worden. In relatie met mijn werk als coach voor hondeneigenaren zie ik het zo: In de relatie die je met je hond hebt, is constant ruimte voor verbetering. Hoe beter je je hond leert kennen, hoe beter je hem kunt begeleiden; wat zijn zijn levensbehoefte en noden, wat heeft hij nodig om zich goed te voelen, wanneer en hoe moet je hem begrenzen, wat vind hij fijn, waar raakt hij gestresst door? Het leren kennen van de je hond is een continu proces. Want door veranderende omstandigheden of door zijn klimmende leeftijd kan je hond en zijn noden en wensen veranderen.

Kleine stappen

Veranderen (verbeteren!) gaat het makkelijkste als je dat met kleine stapjes doet. De weerstand tegen kleine stappen is namelijk veel minder en daardoor makkelijker vol te houden. En met kleine stapjes kun je grote doelen bereiken.

Bijvoorbeeld, als iemand besluit dat zijn hond meer lichaamsbeweging nodig heeft om zich goed te voelen, dan kan het overweldigend lijken om elke dag plotseling een half uur eerder uit bed te moeten om te gaan wandelen. Het is dan makkelijker om elke dag de wekker 5 minuten eerder te zetten, en binnen een week heb je je doel al bereikt!

Dit principe van kleine stapjes van Kaizen, sluit ook nog eens naadloos aan bij de leerprincipes van honden; je leert je hond het beste iets aan als je kleine stapjes neemt.

Kleine stapjes is dus uitgangspunt van de trainingen en de therapieën: Kleine stapjes vooruit, waarbij niet alleen de hond getraind wordt, ook de eigenaar is in ontwikkeling; Samen leren – Samen leven is dan ook het motto.

Hier zijn een paar inspirerende video’s van mensen die kleine stapjes hebben toegepast op hun leven en op de relatie met hun hond, met geweldige resultaten:

Geen hond in deze video, maar wel heel inspirerend. Kleine stapjes, grote resultaten.