Doel van het Hier commando

Er is vermoedelijk geen ander commando (signaal) dat zoveel problemen veroorzaakt: Bello Hier! Dat is eigenlijk niet zo gek, want juist dit signaal blijkt vaak pas te laat of niet echt goed aangeleerd te zijn. Tegelijkertijd is het het allerbelangrijkste signaal dat een hond moet kennen. Een hond die netjes komt als hij geroepen wordt, kan vaker loslopen en heeft een leuker leven. Tevens kan het zijn leven redden in een gevaarlijke situatie.

Binnen; geen probleem

Binnenshuis levert dit signaal vaak geen problemen op. De meeste honden luisteren dan prima naar het signaal “hier”. En dat is goed te verklaren. Als we hem roepen, dan staat hem meestal iets leuks te wachten. “Uit” bijvoorbeeld, of een lekker hapje of zijn maaltijd. De toon van onze stem is op die momenten vrolijk.

Buiten; patat in de oren

Buiten is dat allemaal heel anders. Dan betekent “hier” vaak het einde van een spelletje met een andere hond, het einde van het snuffelen aan een interessant geurtje en soms zelfs het einde van de fijne wandeling. Een hond heeft dus alle reden om buitenshuis het woordje “hier” niet op te volgen. Er volgt tenslotte niet veel goeds als hij op dat moment bij de baas komt. Hij wordt aangelijnd, hij kan niet meer spelen, hij gaat naar huis. En misschien wordt er zelfs nog op hem gemopperd als hij niet meteen heeft geluisterd.
Daarnaast gebeurd het regelmatig dat de hond leert dat hij het signaal buiten kan negeren. Je hebt tenslotte geen armen van 50 meter en dus niets in handen om het luisteren af te dwingen.

Stap voor stap; ga voor succes

Wil je hierkomen goed aanleren, dan doe je dat in een aantal fases. Eerst word het signaal aangeleerd (het woord Hier bijvoorbeeld of het geluid van een fluit), dan wordt de afstand opgebouwd en vervolgens de mate van afleiding. Op een goede hondenschool leer je hoe je dit op een goede manier aanpakt. Als de hond n.l. niet goed reageert op het signaal, dan is er vaak in de opbouw van de moeilijkheidsgraad iets niet goed gegaan. Een goede trainer kan je hierbij helpen.
Tot dat de hond het signaal goed beheerst in allerlei in scene gezette omstandigheden is het van belang het nog niet te “gebruiken”. Je wilt namelijk niet dat hij leert dat hij het signaal kan negeren.

Motiveer je hond; Luisteren is leuk

Wil je dat je hond zijn leven lang netjes komt als hij geroepen wordt, dan zal je, als de hond het signaal goed kent, toch regelmatig de hond moeten belonen voor het komen. Zou je hem nooit meer belonen, omdat het ‘gewoon’ is geworden dat hij komt, dan levert dit “kunstje” de hond te weinig op om het te blijven uitvoeren. Bedenk op welke manieren jij je hond allemaal kunt belonen: Brokje (of zelfs meerdere brokjes: het z.g.n.”dineren”), vrij geven, stukje samen rennen, spelen, bal weggooien enz. Zoek uit wat jouw hond op dát moment als beloning ervaart. In deze video ziet je verschillende manieren om de hond bij je te krijgen en te belonen.

Aan de lijn is niet fijn

Aanlijnen na het komen bij de baas ervaren veel honden als een straf. Ga hier dus met zorg mee om. Roep de hond regelmatig waarna je hem weer direct vrijgeeft; Hierkomen is een feest en niet het einde van de pret. Maar wat ook belangrijk is dat je nooit naar de hond grijpt als je hem wilt aanlijnen. Je kunt beter terwijl de hond aan het “dineren” is, de hond ongemerkt onder de kin bij zijn halsband pakken. Een hand van boven vinden veel honden vervelend en ze leren razendsnel die te ontwijken en daarbij leren ze ook nog eens dat wij mensen maar slome wezens zijn en dat zij altijd sneller zijn. Voorkom dit dus!

Hondenfluit of mensenstem?

Hondenfluiten worden veel gebruikt en zijn een goede manier om honden aanwijzingen te geven. Vooral op afstand geeft dit voordelen. Professionele gebruikers weten dit al jaren: Bijvoorbeeld gebruikers van herdershonden kunnen hun instructies snel en efficiënt van op een lange afstand geven en gebruikers van jachthonden weten dat een hondenfluitje veel verder dan de stem reikt in dichte struikgewas of op een open vlakte waar het geluid makkelijk verwaaid.

De belangrijkste voordelen het gebruik van een fluit zijn:
* Het geluid reikt verder dan de meeste stemmen.
* Alle geleiders van de hond klinken hetzelfde
* Het signaal is ‘emotievrij’ gehouden (een fluitje klinkt niet boos of geïrriteerd)

Het nadeel is dat de fluit vergeten kan worden op de wandeling. Door het aan de riem vast te maken, of aan een jas kan je dit ondervangen.
Het is heel eenvoudig om een hond meerdere signalen aan te leren voor het komen, dus dat kan je het beste doen, dan heb je altijd de middelen in handen om je hond bij je te krijgen.

Tot slot

Er zijn heel veel leuke oefeningen die je kunt doen om het hierkomen te versterken. Het hoeft allemaal niet zo stijf en strak. Bijvoorbeeld: Een ‘Touch’ met een weggegooide brok als beloning is een leuke manier om het hierkomen te versterken. En zo zijn er nog talloze leuke spellen die je kunt om de hond te leren dat Hierkomen een feestje is!